На 80-годишна възраст внезапно почина първата олимпийска шампионка на България

...
На 80-годишна възраст внезапно почина първата олимпийска шампионка на България
Коментари Харесай

Почина първата българска олимпийска шампионка в леката атлетика Иванка Христова


На 80-годишна възраст ненадейно умря първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика - Иванка Христова.

На Игрите в Монреал през 1976 година тя печели златото в дисциплината подтикване на гюле. Освен това Христова е и европейска шампионка от същата година, а в актива си има и два международни върха и още общо 61 върхови достижения за България в зала и навън. Известна е като " международна рекордьорка по сложени национални върхове ".

Тя взе участие на 4 олимпийски игри. В Токио през 1964 година заема десето място, в Мексико 1968 година е 6-та, а в Мюнхен 1972 печели бронзовия орден. 4 години по-късно тя се трансформира в първата българска лекотатлетка, качила се на олимпийския състезателен връх.



По нейно време още няма международни шампионати, а с изключение на европейската купа от Мюнхен 1976, тя печели два пъти сребро – в Прага 1967 и в Белград 1969, както и бронз в Катовице 1975.

Христова е родена на 19 ноември 1941 година в село Осиковица, Софийски окръг. Завършва междинното си обучение в Селскостопанския колеж " Мичурин " в Кюстендил, а висшето - във ВИФ " Георги Димитров " (сега Национална Спортна Академия " Васил Левски " ).



Първият ѝ треньор е Светослав Джумалиев. Продължава да се занимава с подтикване на гюле под управлението на доцент Йордан Кръстев, а за триумфа в Монреал я приготвя Васил Крумов.

Поклонението пред Иванка Христова ще е в неделя (27 февруари) от 14:30 ч. на централните гробища в " Бояна ".

Спортната редакция на bTV изрича своите съболезнования на фамилията и околните!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР