На 80-годишна възраст почина италианският певец и композитор Тото Кутуньо.

...
На 80-годишна възраст почина италианският певец и композитор Тото Кутуньо.
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина легендата Тото Кутуньо

На 80-годишна възраст умря италианският артист и композитор Тото Кутуньо. Изпълнителят е умрял към 16 часа този следобяд в болница „ Сан Рафаеле ” в Милано, където е бил настанен, оповестява Rai News.
Тъжната вест разгласи мениджърът му Данило Манкузо, който изясни, че „ след дълго боледуване здравето на артиста се е влошило ”.
През 1983 година  Кутуньо се появи на сцената на фестивала „ Сан Ремо ”, запя „ Lasciatemi cantare con la chitarra in mano... ” и известността му завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едвам на пето място, само че го трансформира в един от най-обичаните италиански реализатори. 
Салваторе, както е рожденото му име, стартира да се занимава с музика от дребен. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му приглася на барабани. По-късно Тото, както го наричали в фамилията, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално обучение, учил е счетоводство, само че в никакъв случай не е работил в тази сфера.
Още от началото на 60-те години свири в разнообразни групи и взе участие в турнета в чужбина. Започва и самичък да композира музика. През 70-те години стартира да работи взаимно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле употребява песента им „ Africa ” за „ L'ete indien ”, която става извънредно известна в осъществяване на Дасен и Франк Синатра я пее в Съединени американски щати. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.
Кутуньо взе участие 13 пъти на „ Сан Ремо ”, през 1990 година печели песенния конкурс „ Евровизия ”. Той е измежду най-успешните италиански реализатори и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. Колекционира винилови плочи и сбирката му включва над 3500 екземпляра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР