На 80 години загина проф. Станко Георгиев, създател на над

...
На 80 години загина проф. Станко Георгиев, създател на над
Коментари Харесай

Черна вест! Току що съобщиха кошмарна новина! При зверска катастрофа е загинал обичания от цяла България

На 80 години почина проф. Станко Георгиев, основател на над 13 сорта фъстъци у нас. Това заяви кметът на Садово Димитър Здравков, представен от " Фокус " и Блиц.

Проф. Георгиев е умрял при автомобилната злополука, излизайки от равнища край Садово, за която БЛИЦ заяви. Погребението на огромния академик ще бъде на следващия ден. В продължение на 57 години ученият е работил в Института по растителни генетични запаси в Садово, а по-късно е траял да работи за семенарска къща в Садово, като от самото начало трудът му е бил високо-ефективен.



Повечето от основаните сортове фъстъци от проф. Георгиев са отличени със златни медали. Той е създател и на технологията за механизираното им прибиране. Проф. Станко Георгиев е и интернационално прочут академик поради едно изобретение, което помогнало на службите за битка с наркотрафика. Изследване с присъединяване на 35-годишния Станко Георгиев, учен Павел Попов и Любомир Илиев открило, че алкалоидът морфин в семенните кутийки на културния тип мак е с друга кристална конструкция, съгласно географския регион, в който се отглежда. Това разрешило на проверяващите да проследят интернационалния път на опиата. Откритието на екипа български учени от Института в Садово е направено през 1972 година. Проф. Станко Георгиев има над 60 изявления и в авторитетни списания на Съединени американски щати.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

Харесайте ни във FB
``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР