На 8 юни (сряда) арт галерия Ларго ще представи на

...
На 8 юни (сряда) арт галерия Ларго ще представи на
Коментари Харесай

„60х60 – Търсещият ум“ - международна сборна изложба във варненската галерия Ларго

На 8 юни (сряда) арт изложба " Ларго " ще показа на варненската аудитория интернационалната галерия графика „ 60х60 – Търсещият разум “.

Откриването е от 18:30 часа. Изложбата продължава до 21 юни.

Експозицията е план на белгийската изложба за графика “Epreuve d’artiste ”, който пътува по света от 2015 година насам, споделя за Moreto.net галеристът Нели Вълчева.

В изложбата ще бъдат показани 92 графики на 92 художници от 35 страни от целия свят. Всички произведения са изпълнени в класическите графични техники на дълбокия щемпел, в кръгла форма с размер 12 сантиметра в диаметър.

Проектът е резултат от дългогодишното съдействие и другарство на словашкия куратор Зора Петрашова и белгийския галерист и печатар Крис Верхейен. Повече от 20 години те работят дружно по разграничи планове, свързани с графиката. Идеята за актуалната галерия поражда в навечерието на 60-тия рожден ден на двете дами. И двете са родено под знака на рибите в една и съща година и вземат решение да отпразнуват по нетрадиционен метод идния празник, като поканят шестдесет художници от повече от 20 страни да основат по една творба на тематика „ Търсещият разум “ върху медна плоча с диаметър 12 см.

Изискването е графиките да са изпълнени в техниките на дълбокия щемпел. Тиражът на всяка графика е 60 екземпляра, а проектът на амбициозните уредници е сбирката да бъде показана на 60 места по целия свят. Изложбата е открита на 6 март 2015-та година в изложба Epreuve d’Artiste в Антверпен. След това планът отпътува за Словакия, където е показан през април 2015 година, преди да стартира своята обиколка към земното кълбо. От март 2015 година до през днешния ден изложбата е показвана допълнително от двадесет града в Белгия, Словакия, Китай, Япония, Румъния, Франция, България, Чешка Република, Норвегия, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада, Унгария.

През 2019 година планът получава ново развиване. Двете дами- куратори канят нови 30 художници да основат своите графики в кръговиден формат, а планът към този момент са споделя „ Още търсещи мозъци “. Така в актуалната галерия в изложба Ларго могат да бъдат забелязани 90 произведения на художници от 35 страни, изпълнени в техниките офорт, акватинта, мецотинто, суха игла. Към тях с по една своя творба се причисляват и основателите на плана Крис Верхейен и Зора Петрашова.

В експозицията са показани едни от най-значимите имена в региона на графиката и екслибриса, доста от тях познати на българската аудитория от присъединяване им в Международен Екслибрис Конкурс Варна. Това са Клео Уилкинсън (Австралия), Димо Колибаров и Велико Маринчевски (България), Иржи Бразда (Чешка Република), Юрий Ноздрин и Олга Келейникова (Русия), Константин Калинович и Олег Денисенко (Украйна), Роман Сустов (Беларус), Силвана Мартиньони (Италия). Наред с тях ще забележим и други значими имена от света на графиката като Йохан Кублик и Йозеф Вернер (Германия), Дебора Чапман (Аржентина), Роман Романишин (Украйна), Владимир Зуев (Русия), Микио Уатанабе (Япония) и доста други. В изложбата вземат участие както актьори от обичайно мощните и познати графични школи, по този начин и от страни с по-малко познати в Европа актьори като Египет, Палестина, Нова Зеландия, Иран, Мароко, Непал и Южна Африка.

Изложбата „ 60х60 – Търсещият разум “ се демонстрира във Варна с помощта на съглашението за партньорство и културен продан сред белгийската изложба “Epreuve d’artiste ” и българската изложба „ Ларго “.

В продължение на партньорството през месец септември 2022-ра година в изложба “Epreuve d’artiste ” в Антверпен ще бъдат показани две изложения графика – представителна експозиция „ Най-доброто от Международен Екслибрис Конкурс Варна “ и сборна изложба-графика на български художници с куратори Крис Верхейен и Нели Вълчева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР