На 8 януари тази година в Истанбул ще се проведе

...
На 8 януари тази година в Истанбул ще се проведе
Коментари Харесай

Среща между Борисов, Путин и Ердоган за Турски поток на 8 януари

На 8 януари тази година в Истанбул ще се организира специфична среща за " Турски поток " и " Балкански поток " сред премиера Бойко Борисов, турския президент Реджеп Ердоган и съветския държавен глава Владимир Путин.

Българският министър-председател е поканен за откриването н а " Турски поток " от президента Ердоган. Поканата е пристигнала на 29 декември 2019 година, заяви " 24 часа ", като цитира свои източници.

Припомняме, че през днешния ден Борисов инспектира строителството на " Балкански поток " в сектора от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е ситуиран на територията на област Плевен.

Премиерът обаче се подразни от обстоятелството, че някои назовават плана " Турски поток ".
 Борисов желае да вижда в медиите
Борисов желае да вижда в медиите " Балкански поток ", а освен " Графа " и язовир " Студена "

Премиерът чака строителството у нас да приключи до края на май

" В подтекста на присъединението на Западните Балкани газовият хъб балкан и връзките към него се назовават " Балкански поток ". Ние това сме го узаконили в Брюксел, по този начин сме се разбрали с Европейска комисия, уведомил съм и турския, и съветския президент, че държим на територията на България да се назовава " Балкански поток ", съобщи той.

Според него страната ни ще успее да съблюдава периодите и да приключи строителството на своя територия в края на май.

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на Съединени американски щати за 2020 година, с който се постановат наказания на компании, забъркани в реализирането на съветските планове за газопроводи " Северен поток 2 " и " Турски поток ", на което Москва се закани да отговори със съответните ограничения.

Това породи опасения, че България също може да бъде наранена, тъй като " Балкански поток " действително е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 милиарда куб. м природен газ на година. Над 12 милиарда куб. м газ обаче ще излизат непосредствено от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно ползване, по този начин и за зареждане на планувания от българското държавно управление газов хъб " Балкан ", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

България бе определена за продължението на " Турски поток " през юни 2018 година Тогава новината бе обявена от съветския президент Владимир Путин при визитата на българския министър-председател в Москва. Путин особено акцентира пред Борисов, че България получава отклонението от " Турски поток " по гледище на Ердоган.
 Русия даде обещание да отговори съответно на глобите на Съединени американски щати против
Русия даде обещание да отговори съответно на глобите на Съединени американски щати против " Северен поток 2 "

Руският вицепремиер увери, че планът ще бъде приключен макар рестриктивните мерки

На среща през лятото на 2018 година в Москва Владимир Путин заяви на Бойко Борисов, че отклонението на " Турски поток " ще мине през България.

Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари Борисов ще има специфичен диалог с асистент държавния секретар на Съединени американски щати Дейвид Хейл. Неговият сектор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл ще взе участие в първия стратегически разговор България-САЩ, очакван в съглашението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Сред тематиките ще са и плановете за нови газопроводи и хъба " Балкан ", обясниха дипломатически източници.

Диверсификацията на газовите доставки бе една от главните тематики при диалозите на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

В края на ноември при срещата им във Вашингтон Тръмп е желал от България да приключи последователно доставките на съветски природен газ и да го размени с полутечен газ от Съединени американски щати, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис.
 Първи фрагменти от построяването на “Балкански поток”
Първи фрагменти от построяването на “Балкански поток ”

Появиха се и видео фрагменти от строителните действия

" Обясних, че не ние сме толкоз подвластни от Русия, а в действителност тя е подвластна от Европа, тъй като ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат доходи ", описа Борисов след срещата си с Доналд Тръмп.

Финално в взаимното изказване залегна общата цел България да се трансформира в същински газов хъб и основен източник на районна енергийна сигурност.

" Мисля, че оптимално съм защитил ползите на България ", заключи тогава Бойко Борисов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР