На 8 януари известната родопска певица Валя Балканска прехвърля 77

...
На 8 януари известната родопска певица Валя Балканска прехвърля 77
Коментари Харесай

Валя Балканска събира родата за рожден ден

На 8 януари известната родопска певица Валя Балканска трансферира 77 житейски лета, които в никакъв случай не е крила. Години, с които се гордее, години, през които е претърпяла доста, само че все преди всичко слага песента. Днес Валя Балканска се радва на 3 деца, 5 внуци и 5 правнуци, три от които са кръстени на нея -Венцислав, Валерия и Валентин. Решила е да ги събере на рождения си ден, като им подготви все родопски гозби, сарми (апраци), чеп и пататник с картофи, които е произвела сама на ранчото си над Смолян.

Рожденото име на известната родопчанка е Фейме Кестебекова, което също в никакъв случай не е крила. Сменя го през 60-те години, когато стартира кариерата си на национална певица в смолянския отбор „ Родопа ". Родена е в студен зимен ден на 1942 година в махала Лъкът, над смолянското село Арда, там, където са и изворите на река Арда. Там е запяла и първите песни, които по късно <210> носят международна популярност. През 1977 година песента „ Излел е Делю бунтовник " в акомпанимент на гайдаря Димитър Петковски от село Хасовица излетя със станциите " Вояджър-1 " и " Вояджър-2 " в междузвездните пространства. Награждавана е с медал „ Стара планина " (2002 г.), с Олимпийската премия на Първата олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис (1997 г.), а ЮНЕСКО я разгласи за жител на света. Книги за нея са написали Светозар Казанджиев, публицист и публицист от Смолян, и Елена Хайтова, щерка на писателя Николай Хайтов. Никога не е не запомнила, че началото на нейния звезден път е почнал от фамозните Роженски ливади.

Валя и през днешния ден твърди, че най-голямата школа е сцената на отбор „ Родопа " в изгрева на своето битие. Онова, което е научила от създателите Никола Кенов, Апостол Кисьов и Атанас Капитанов, останало за цялостен живот в нея.

Тя е дамата, тръгнала от родопската махала със седем къщи и стигнала до Космоса с песента “Излел е Делю бунтовник ", която обича всичко земно и държи на корена си. Казва, че каквото посееш у хората и каквото посееш в земята, това става ясно. “Посях родопската ария, както преди време са посели писмеността двамата братя. Сред природата усещам, че тая земя ме храни и че има живот. Силата на родопчани е в Родопа, в родния край. "

Когато не е по участия, прекарва времето в ранчото си, което е на 10 минути път над Смолян. В жилището си в града върви единствено с цел да полее цветята. “Имам си една градинка, човъркам си по двора, като баба, всичко засявам в нея. Имам ягодки, малини, овошки, картофи, да знам, че не е ГМО. Шареният нашенски фасул, а не оня, дето е разбъркан и като го сложиш в тенджерата, не се вари, а тропа. Забравихме родопския качамак, родопските сирена, баниците ни, пататника. Сега гледаме всичко да е наготово и небрежно и единствено да сложим нещо в стомаха. " Прави си зимнината сама - не с цел да изкара зимата, а тъй като е екологично чиста.

Тоя импорт ни умори, споделя Валя. Само захар и олио си купува, всичко друго е допряно от ръцете <210>. Снабдява се и с същинско краве масло от региона, където работливи хора към момента са запазили животните.

Според нея родопчанинът " се държи за земята и за хората, които са около него, тъй като малко почитание ни остана, ние забравихме да споделяме едно " добър ден ", гневи се певицата.

Днес гледа по какъв начин всеки ден Смолян се обезлюдява и това я боли. Където и да върви да пее с Петър Янев - у нас и по света, отново се завръщат в родния си край. Защото държат на него!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР