На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски,

...
На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски,
Коментари Харесай

8 септември 1946 г. Референдумът за монархия или република

На 8 септември 1946 година, в наличие на руски войски, в България се организира референдум. Според публични резултати от 4 509 354 гласоподаватели в референдума вземат участие 4 132 007 гласоподаватели (91,63%), като 92,72% от гласувалите се афишират за премахването на монархията и оповестяването на страната за република.

Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които считат, че намиращата се на територията на България Червена войска е оказала въздействие върху тях. На 15 септември 1946 година е провъзгласена Народна република България.

Невръстният цар Симеон II, майка му кралица Йоанна и сестра му княгиня Мария-Луиза са принудени незабавно (в период от няколко дни) да изоставен страната. Отправят се в Египет, а през 1951 година - в Испания.

През септември 1946 година България, която е измежду страните, изгубили Втората международна война, на практика е към момента окупирана от руските войски и гласуването на референдума е надалеч от днешното ни схващане за свободен избор. Зад паравана на съдружното държавно управление на Отечествения фронт новата комунистическа власт напълно не пипа с кадифени ръкавици.

От декември 1944 до април 1945 година работи така наречен Народен съд.

Там „ съдят ” все хора от елита, които не могат току-тъй да „ изчезнат безследно ”, както това се случва на голям брой други люде в страната. С този нечовечен удар са унищожени Регентството, повече от половината от ХХV-то Обикновено национално заседание, представители на висшата държавна администрация, на стопанския и интелектуален хайлайф.

Необходимо е обаче да се знае, че премахването на монархиите в страните, победени в Първата и Втората международна война, е геополитически развой, значително дирижиран от държавите-победителки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР