На 8 милиарда светлинни години от нас се случва нещо

...
На 8 милиарда светлинни години от нас се случва нещо
Коментари Харесай

„Умопомрачително“: Мистериозен радиосигнал достига Земята, след като пропътува 8 милиарда светлинни години

На 8 милиарда светлинни години от нас се случва нещо любопитно. Мощен гърмеж изпраща от далечната галактика радиовълни, които минават през Вселената.

Сигналът най-сетне дойде на Земята на 10 юни предходната година и - макар че продължава по-малко от хилядна от секундата - радиотелескоп в Австралия съумява да го улови. 

Astronomers have detected one of the most distant and energetic mysterious fast radio bursts in space, a millisecond-long blast of radio waves that traveled 8 billion years to reach Earth.
— CNN Philippines (@cnnphilippines)
Тази мълния от космоса беше бързо радиоизбухване (FRB), малко свестен феномен, открит за първи път през 2007 година

Астрономите разкриха в четвъртък, че този съответен FRB е бил по-мощен и е пристигнал от доста по-далече от всички регистрирани преди, откакто е пропътувал осем милиарда светлинни години от момента, в който Вселената е била на по-малко от половината от актуалната си възраст.

Как тъкмо FRB се трансформира в една от огромните мистерии на астрономията. Много теории бяха отхвърлени, с цел да ги обяснят - един професор от Харвардския университет даже допусна, че те може да са признаци на извънземен живот.

Въпреки това учените считат, че основните обвинени са далечни мъртви звезди, наречени магнетари, които са най-магнетичните обекти във Вселената.

Райън Шанън, астрофизик от австралийския университет Суинбърн, сподели пред Агенция Франс Прес, че е " умопомрачително ", че радиотелескопът ASKAP в Западна Австралия е забелязал радиоизбухването предходната година.

Get the latest News and updates from NewsNet2.0. comment and share your opinion on the subject matter. Mysterious radio signal reaches Earth after 8 billion years: " Mind-blowing "
— buma kevin komia (@BKomia)
„ Имахме шанс да гледаме това малко леке в небето за тази една милисекунда след осемте милиарда години, през които пулсът е пътувал, с цел да го улови “ , сподели Шанън, съавтор на проучване, описващо находката в списание Science.

" Радиоизбухването елементарно победи предходния рекордьор, който беше от към пет милиарда светлинни години " , добави той.

Пулсът беше толкоз мощен, че за по-малко от милисекунда освободи толкоз сила, колкото слънцето излъчва за 30 години.

Шанън сподели, че може да има стотици хиляди FRB, които мигат в небето всеки ден.

Но до момента са открити към хиляда и учените са съумели да схванат от кое място идват единствено 50 - което е от решаващо значение за разбирането им.

Mysterious radio signal reaches Earth after 8 billion years: " Mind-blowing "
— David Papp (@DavidPapp)
За да схванат от кое място идва последният радиоизблик – наименуван FRB 20220610A – откривателите се обърнаха към Големия телескоп в Чили.

Установено е, че сигналът произлиза от изключително тромава вселена, която може да се е сляла с една или две други галактики, което от своя страна може да е основало странния магнетар. Шанън акцентира, че това е просто „ най-хубавото предусещане “ на екипа.

Открити са радиосигнали, идващи от непредвидени места, в това число от нашата лична вселена Млечен път, тъй че към момента не се знае какво ги предизвиква.

Освен че се пробват да разкрият тайните на радиосигналите, учените се надяват да ги употребяват като инструмент за мятане на светлина върху друга тайнственост на Вселената.

Миналата година учените откриха " необичайно и непрекъснато " радиоизригване от далечна вселена, което звучеше като сърцетуптене. Този сигнал е траял до три секунди - към 1000 пъти повече от междинното, съгласно известие за вести.



През 2020 година астрономите споделиха, че са разкрили радиоизбухване, което наподобява предава сигнали, които доближават Земята в повтарящ се 157-дневен модел.

Само 5% от Вселената е формирана от естествена материя - това, от което е направено всичко, което можете да видите - до момента в който се счита, че останалата част е формирана от малко разбраните тъмна материя и тъмна сила.

" Но когато астрономите преброят всички звезди и галактики във Вселената, повече от половината от тези пет % естествена материя „ липсват “ , сподели Шанън.

Учените считат, че тази изчезнала материя е разпръсната в тънки влакна, свързващи галактики, наречени галактическа мрежа, само че тя е толкоз дифузна, че актуалните телескопи не могат да я видят.

„ Това е мястото, където идват бързите радиоизбухвания. Те са отпечатани с подписа на целия газ, през който пътуват " , сподели Шанън.

Някои дължини на вълните на FRB са леко забавени, когато пътуват през тази материя, което дава на учените метод да го измерят.

Това може да им разреши да дефинират какъв брой материя има в галактическата мрежа - и затова общото тегло на Вселената.

За чупещия връх FRB Шанън сподели, че екипът е забелязал сигнали за „ спомагателни материали “, през които избликът е минал по време на своето пътешестване през Вселената.

" Но за да се употребява тази информация, с цел да се получи вярно премерване на тежестта на Вселената, евентуално ще би трябвало да се следят още стотици FRB " , добави той.

С доста по-усъвършенствани радиотелескопи, които се чака да станат онлайн скоро, астрономите се надяват, че това ще се случи относително бързо.

Лиъм Конър, астрофизик от Калифорнийския софтуерен институт, който не взе участие в проучването, сподели пред AFP, че бъдещите радиотелескопи ще намерят десетки хиляди FRB, което ще разреши на учените да претеглят цялата материя „ през галактическите столетия “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР