На 8-ми септември православната църква чества Рождество на Пресветата Богородица,

...
На 8-ми септември православната църква чества Рождество на Пресветата Богородица,
Коментари Харесай

Днес православната църква чества Малка Богородица

На 8-ми септември православната черква празнува Рождество на Пресветата Богородица , или Малка Богородица. Това е денят в който се е родила Света Дева Мария и е един от най-големите християнски празници.

Днес православната черква популяризира Божията майка като пазителка на християнското семейство и настойничка на родилката и детето. По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник ще има и един от най-емблематичните манастири – Роженската света обител Рождество Богородично.

Според нашите традиции Рождество на Пресвета Богородица се празнува най-вече от дами , с цел да ги закриля Богородица постоянно. На 8-ми август стопанката на дома подготвя празнична пита.

Прието е, че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, с цел да са здрави децата в фамилията. В дните сред двата огромни православни празника обаче дамата може да се концентрира върху хубостта на градината си . В този интервал стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР