На 8 май Сарафов направи изявление пред БТА, в което

...
На 8 май Сарафов направи изявление пред БТА, в което
Коментари Харесай

Пет организации: ВСС да изясни незабавно данните за злоупотреба с власт на Гешев

На 8 май Сарафов направи изказване пред Българска телеграфна агенция, в което съобщи, че прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, " в който е нагазила надълбоко ". Позицията на Сарафов беше предизвикана от първото изявление на основния прокурор Иван Гешев след случая, при който избухна гърмеж наоколо до автомобила на НСО, който го транспортира. Гешев съобщи, че Сарафов не е съобразил свое изявление и няма да е неприятно да се извини.

" Отправената констатация за политическа интензивност на българската прокуратура от господин Сарафов се споделя от българското гражданско общество от години. Подобно мнение обаче, в което се твърди, че е нарушена независимостта на правосъдната власт, нарушен е правилото на разделяне на управляващите и се накърнява върховенството на правото, декларирано обществено от толкоз почитан магистрат, е невиждано ", пишат в писмото си организациите.

Сарафов споделя още, че Гешев е дал инструкции до огледа на местопроизшествието да бъде позволен израелски специалист, който след това е споделял с Гешев какво е видял.

" Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет следва да се занимае неотложно с цялостното изясняване на този случай. Както е добре известно, основният прокурор нито има пълномощието да дава инструкции по съответни следствия, нито може да се разпорежда на какви лица да се дава или отхвърля достъп до местопрестъпление. Случаят е още по-притеснителен и в резултат на обстоятелството, че при досъдебно произвеждане за хипотетичен опит за нападение против самия него основният прокурор е в явен спор на ползи и би трябвало на още по-голямо съображение да стои оптимално надалеч от следствието, с цел да не въздейства върху неговата обективност ", се схваща още от позицията.

Според организациите прокурорската гилдия на съвета би трябвало да се занимае и с събитието " за какво това евентуално устно и без никаква законова опора напътствие изобщо е било изпълнено от съответните длъжностни лица, провеждащи процесуално-следственото деяние ".

" Считаме, че са изнесени съответни данни както за корист с власт, по този начин и за нарушение на служебни отговорности. По този метод ще се даде съответна реакция на публичните упования за правова страна и положително ръководство и против преодоляването на институциите ", приключва позицията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР