На 8 март ви запознаваме с няколко дами от Военновъздушните

...
На 8 март ви запознаваме с няколко дами от Военновъздушните
Коментари Харесай

Първата българка, която се осмели да лети на Ми-24

На 8 март ви срещаме с няколко дами от Военновъздушните сили. Коя е първата българка, ръководеща военен хеликоптер Ми-24, споделя Михаела Карабельова пред Нова тв.

Станислава Балчева е на 28 години, само че в историята към този момент е записана като първата българка, която се осмелява да лети на Ми-24. С влизането в армията тя сбъдва детска фантазия - да стане водач. Избира бойната авиация, а от 2009 година работното ѝ място е кабината на вертолет Ми-24.

" Аз съм индивидът, който ръководи въоръжението на вертолета. Доста от моите другари в началото не имаха вяра, че ще стигна дотук, макар че са другари. Мислеха, че ще се откажа в един миг, само че аз в никакъв случай не съм давала тип, че желая да се откажа от летенето под каквато и да е форма ", добавя тя, която е пилото в 24-та авиобаза " Крумово ".

Редник Ангелика Сивинова е майка, моторист, парашутист, скиор, алпинист и все още единствената жена борден избавител в армията. Основната ѝ задача е да избавя животи, в множеството случаи закачена единствено на едно въже.

" Не съм изпитвала боязън. На борда на вертолета няма място за непотребни страсти. Концентрацията е на равнище, с цел да могат да се извършат дилемите вярно ", споделя Сивинова.

Да постави боен пагон избира и 24-годишната Николета. Преди година и половина става част от транспортната авиация, а през днешния ден лейтенант Нацкова сяда зад кормилото на вертолет Л-410

От фантазията да стане водач не се отхвърля и лейтенант Николета Нацкова. Така попада в редиците на армията, а от година и половина е част от транспортната авиация.

" Тук сме потребни на обществото, тук спасяваме животи, също както служителите на реда и пожарникарите ", разяснява тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР