На 8 февруари Българската академия на науките /БАН/ ще отбележи

...
На 8 февруари Българската академия на науките /БАН/ ще отбележи
Коментари Харесай

БАН отбелязва 90 години от рождението на акад. Благовест Сендов

На 8 февруари Българската академия на науките /БАН/ ще означи 90 години от рождението на акад. Благовест Сендов /1932-2020/, заяви пресцентърът на Българска академия на науките. Събитието в памет на акад. Сендов ще се състои в зала " Проф. Марин Дринов " от 11.00 часа и ще се излъчи онлайн в уеб страницата на Българска академия на науките.

Академиците Кирил Боянов и Олег Мушкаров ще опишат за приноса на акад. Сендов в региона на математиката и ще споделят мемоари от взаимната работа в Института по математика и информатика, и в Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките. Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски ще открие събитието.

Акад. Благовест Сендов е знаменит български математик, бележит общественик и държавник. Той е бил най-младият лекар на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Бил е декан на Математическия факултет при СУ, ректор на Софийския университет, ръководител на Българска академия на науките, ръководител на 37-ото Народно заседание, дипломат на България в Япония, както и член на редица задгранични академии.

Акад. Сендов е пионер в редица нововъведения в региона на образованието. През 70-те години на 20-и век акад. Сендов вкара в Математическия факултет на Софийския университет тристепенното образование (бакалавър, магистър и аспирант - понастоящем докторант), което в този момент е необятно публикувано във всички университети. През 80-те години основаната от него Проблемна група в образованието предложи нови способи на преподаване в учебно заведение, основаващи се и на зараждащите се съвременни технологии, напомнят от Българска академия на науките.

Научните ползи и достижения на акад. Сендов са в региона на теорията на апроксимациите, математическото моделиране (по-специално в математическата биология), числените способи и информатиката, както и в направлението " Хаусдорфови апроксимации ", чието начало той слага. Акад. Благовест Сендов основава световноизвестна българска школа в тези посоки.

В интервала 1988-1991 година учен Сендов е ръководител на Българска академия на науките. По време на събитието ще бъдат показани фотоси за неговия мандат от фонда на Научния списък на Българска академия на науките. Изложба с книги от персоналната библиотека на акад. Сендов ще покаже Централната библиотека на Българска академия на науките. През 1992 година в Централната библиотека постъпва като подаяние неговата персонална библиотека. Колекцията наброява 570 заглавия на книги и над 100 периодически издания. Във фонда на библиотеката се съхраняват и над 80 заглавия на книги и публикации от акад. Благовест Сендов и 14 заглавия в съавторство.

Институтът по математика и информатика ще означи 90-ата годишнина от рождението на акад. Сендов с лекцията на проф. Едуард Саф от Университета Вандербилт, в Съединени американски щати. Събитието ще се състои онлайн, посредством zoom, на 9 февруари от 18.00 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР