На 8 август на остров Крит бе разбит канал за

...
На 8 август на остров Крит бе разбит канал за
Коментари Харесай

Българка, продала пет от децата си: Тук е мизерия, там ще ги гледат по-добре

На 8 август на остров Крит бе разрушен канал за трафик на бебета, при който управляващите задържаха четирима души за противозаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета. Сред експлоатираните дами са и българки. Зина, родила и продала 5 деца в Гърция счита, че им е дала по-голяма късмет за прекрасен живот. 
Прочетете още
От следствието на острова стана ясно, че търговията с новородени не е отшумяла, а в противен случай - мрежата става все по-голяма. Жените с български документи пък са били поданици на Югоизточна България - Бургас, Камено, Айтос, Сливен и Варна.

Камено към този момент 20 години е развъдник за непознати бебета. Сега бременни няма. Всички, които чакат бебета или подаряват яйцеклетки, са в чужбина. Зина живее с двамата си сина в махалата в града. 

„ Родих ги в Атина. Предадох ги на една жена в такси и това беше. Там ще ги гледат по-добре, а тук е бедност. През живота си съм раждала 7 пъти и имам 1 аборт ”, споделя дамата пред Нова телевизия.

За едно бебе уредниците разделяли сред 15 и 30 хиляди евро, споделя Зина. В схемите със сурогатното майчинство част от облагата отивала и при лекари. Голям брой от дамите единствено дарявали яйцеклетки, което коствало към 1500 евро. Според българското законодателство сурогатното майчинство е неразрешено.

„ В последните три години нямаме наказани лица. Това беше в един по-ранен интервал, където имаше много производства - към 20 на година. Тогава беше и взривът на трафикиране и на определяне на този тип закононарушение ”, разяснява районният прокурор на Бургас Мария Маркова.

В Районна прокуратура в Бургас има единствено четири досъдебни производства от минали години и нито един подаден сигнал за трафик на бебета или яйцеклетки.

„ Като причина мога да посоча, че огромна част от лицата към този момент не живеят на територията на правосъден регион Бургас. Същите са изнесени към западна Европа или Гърция ", разясни Маркова.

Докато преди години дамите от Камено и прилежащите селища са склонявани да продадат бебетата си, в този момент наклонността е друга, описват проверяващите. Жените сами търсят трафикантите. И след раждането остават в чужбина. До идващото бебе.

Макар тези закононарушения да са труднодоказуеми, схемите не са загадка. А профилът на дамите е еднакъв - с невисок обществен статус и необразовани.

През последните две години Камено е преобразено, а ромските семейства към този момент имат огромни и хубави къщи. Един от наказаните за трафикиране на бременни дами в Гърция е Латиф. Той и брачната половинка му са в пандиза с десетгодишни присъди. Съседите им ги разказват като положителни хора. Всички обаче знаят от какво е печелил. Жена му пособия в набирането и увещаването на дами да продадат децата си. А такива в Камено, Бургас, Ямбол и Айтос имало доста.

Латиф е в бургаския затвор. На улицата е с цел да взе участие в строителни действия. Мъжът е на лек режим и скоро ще бъде на независимост. Споделя ни, че се усеща изигран, тъй като е в пандиза от осем години, а дамите и останалите участниците в огромната мрежа за трафик останали ненаказани.

Междувременно пътят на трафикираните деца е друг. Някои от бебетата биват осиновявани в Гърция, други се продават в трети страни като Швейцария, Австрия или Англия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР