На 8 април около обяд ще станем свидетели на пълно

...
На 8 април около обяд ще станем свидетели на пълно
Коментари Харесай

Български учени ще изследват пълно слънчево затъмнение

На 8 април към обяд ще станем очевидци на цялостно слънчево затъмнение. Учени от България се насочат към Мексико, откъдето то ще може да се следи най-добре. 

Слънчевото затъмнение ще бъде очевидно от дребна част от териториите на Мексико, Съединени американски щати и Канада. " Пълната фаза ще се следи от доста по-ограничен регион. Тя ще стартира съвсем от централната част на Тихия океан. Ще се движи в посока изток, североизток, ще навлезе в Мексико, където в действителност ще се следи най-продължителна и цялостна фаза. В щата Доранго с дълготрайност 4 мин. и 28 секунди ", съобщи пред NOVA физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Българска академия на науките.

Подготовката на Цветан Цветков за тези четири минути тече към този момент няколко месеца. Като основен помощник в Института по астрономия, той е един от българските учени, които отиват на място, с цел да изследват явлението.

" Тя тече повече от половин година, вършим разнообразни опити, настройваме техниката с цел да подсигурим нейната вярна приложимост по време на затъмнението. Защото цялото време, което имаме, с цел да свършим работата, поради която пътуваме ще бъде към 4 мин. За това време би трябвало да сме сигурни, че всичко работи неизправно и че ще успеем да проведем всички наши опити ", сподели основният помощник в Института по астрономия Цветан Цветков.

За науката интерес съставляват единствено цялостните слънчеви затъмнения, тъй като само по време на тях може да се види слънчевата корона. " Планираме да създадем проучване на слънчевата корона, неината конструкция нейната форма и сплеснатост. Да изследваме полялизираната светлина на слънчевата корона. Това всичко е толкоз значимо, защото близките слънчеви затъмнения и до през днешния ден остават един необичаен късмет да изследваме точно тази най-външна част от слънчевата атмосфера в нейната целокупност ", добави Цветков.

По статистика близо 44 милиона души ще имат опция да видят слънчевото затъмнение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР