На 8 април милиони жители и гости на Мексико, Канада

...
На 8 април милиони жители и гости на Мексико, Канада
Коментари Харесай

Внимание: Фалшиви и стари снимки на пълното слънчево затъмнение

На 8 април милиони поданици и посетители на Мексико, Канада и Съединените щати станаха очевидци на цялостно слънчево затъмнение . Еуфорията беше огромна заради обстоятелството, че над 30 млн. души бяха на пътя на естественото събитие.

Редкият феномен може да бъде следен през 2026 година в Испания

Наред с хилядите фотоси и видеа от момента, в който сянката на Луната закрива Слънцето, в обществените мрежи имаше и инвазия на подправени фотоси, предизвестяват научни уеб сайтове.

Фалшиво затъмнение на фона на кулата в Торонто

Пример за това е изображението на слънчевото затъмнение зад телевизионната кула в Торонто, Канада.

Няколко съвета за това по какъв начин да останем финансово постоянни в този интервал

553-метровата кула е най-високата постройка в света. Снимката на затъмнението зад нея изглеждаше като че ли добър фотограф е имал страховит шанс да улови този миг.

Проверка на обстоятелствата обаче демонстрира, че изображението е оповестено в 12:27 ч локално време, до момента в който цялостното слънчево затъмнение, покриващо 99% от слънчевия диск, можеше да се следи в Торонто в 15:19 ч. Допълнителна инспекция на истинското изображение сподели, че то е качено за първи път от акаунта в Instagram tayrontoo на 1 април. В обявата под фотографията написа: „ Слънчевото затъмнение се появи по-рано от предстоящото “. Явно е първоаприлска смешка.

Въпреки тези разминавания фотографията беше неведнъж оповестена в обществените мрежи, в това число в формалната страница във Facebook на канадското посолство във Виетнам. По-късно посолството я изтри.

Нещо остаряло, показано като ново

Някои консуматори в обществените мрежи бяха толкоз нетърпеливи да разгласяват „ изключителни “ вести, че даже не съумяха да основат генерирани от AI изображения. Вместо това те разгласиха остарели видеоклипове и фотоси на затъмнения.

Причината е обвързвана с рядко естествено събитие

Един от тези „ призраци от предишното “ беше видеото на цялостното слънчево затъмнение на плажа в Чили, снимано на 2 юли 2019 година Априлското затъмнение обаче направи този къс клип още веднъж вайръл, тъй като беше показан като настоящ.

Друга подправена фотография на слънчевото затъмнение, явно направена от борда на Международната галактическа станция (МКС), показваща непропорционално огромна луна, незабавно накара интернет потребителите да се усъмнят в достоверността ѝ.

Опасни подправени очила

По-опасна от старите и генерирани от AI фотоси и видеа беше продажбата на подправени очила за наблюдаване на затъмнението.

Както е известно явлението наложително би трябвало да се следи със специфични защитни средства, а не с просто око, тъй като ще повреди зрението. Стандартните слънчеви очила освен не правят работа, само че използването им е рискова в този случай.

Преди събитието от Американското астрономическо сдружение (AAS) прикани хората да купуват единствено утвърдени и безвредни очила за наблюдаване на слънчева светлина.

Следващото цялостно слънчево затъмнение, което ще може да се следи от територията на България, е на 3 септември 2081 година

В обява на своята уеб страница AAS предизвести хората за рисковете от потреблението на несертифицирани очила. Такива обаче се продаваха.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР