На 8 април 2024 г. пълно слънчево затъмнение ще прекоси

...
На 8 април 2024 г. пълно слънчево затъмнение ще прекоси
Коментари Харесай

Рядко слънчево затъмнение ни чака на 8 април 



На 8 април 2024 година цялостно слънчево затъмнение ще прекоси Съединените щати и ще бъде очевидно в доста градове. Това рядко небесно събитие, при което Луната изцяло закрива Слънцето, ще бъде очевидно в целия си искра единствено по пътя на цялостно затъмнение – тясна пътека, която пресича избрани географски точки. Като се има поради, че такива затъмнения се случват рядко – към един път на всеки 375 години, – затъмнението през 2024 година съставлява неповторима опция за наблюдаване.

Но процесите, вследствие на които се случва, са не по-малко очарователни от самия резултат. Пълните слънчеви затъмнения пораждат заради точното подравняване на Земята, Луната и Слънцето и съвпадението, че Луната и Слънцето наподобяват почти с идентичен размер в небето на Земята макар действителните им размери и разликите в дистанцията, написа Popular Science.,цитиран от ретро бг

В резултат на това подравняване Луната хвърля сянка върху Земята, като изцяло блокира светлината на Слънцето в някои области за къс интервал от време. Наблюдателите по пътя на цялостно затъмнение ще изпитат цялостна мрачевина за няколко минути, до момента в който тези отвън пътя ще изпитат отчасти затъмнение, при което единствено част от Слънцето е скрита.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР