На 79-годишна възраст почина големият български живописец Димитър Буюклийски, известен

...
На 79-годишна възраст почина големият български живописец Димитър Буюклийски, известен
Коментари Харесай

Отиде си световноизвестният български художник Димитър Буюклийски - Мичи

На 79-годишна възраст умря огромният български живописец Димитър Буюклийски, прочут в арт средите като Мичи. С кончината му нашето изкуство губи един от най-нестандартните художници и един от изключителните естети.

Мичи е роден на 7 септември в София в фамилията на на художника Кирил Буюклийски и Невяна Георгиева. Завършва столичната художествена гимназия, която през днешния ден носи името на учителя му в Националната художествена академия проф. Илия Петров, при който през 1989 година се дипломира. През 1973 година се дами за художничката Мая Буюклийска.

Димитър Буюклийски постоянно е определян като основател на българския кубизъм, а картините му бяха изключително ценени от колекционерите. Престижни галерии в Амстердам, Атина, Далас, Лондон, Мадрид, Мюнхен, Прага, Стокхолм, Токио излагат картини на българския живописец и продават творбите му в влиятелни частни сбирки. Негови творби неведнъж са продавани на търгове на Сотбис в Лондон.

В момента цените на дребните му работи са от 4000 евро нагоре, а огромните платна надвишават 10 000 евро, откри инспекция на  Lupa.bg.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР