На 78-годишна възраст почина патриарх Неофит, за това потвърдиха сигурни

...
На 78-годишна възраст почина патриарх Неофит, за това потвърдиха сигурни
Коментари Харесай

На 78-годишна възраст почина патриарх Неофит

На 78-годишна възраст умря патриарх Неофит, за това потвърдиха сигурни източници на " Труд нюз ". Припомняме, че българският патриарх бе признат в болница в края на ноември предходната година поради белодробно заболяване. От Коледа насам бяха отслужени десетки молебствия за негово здраве.

Той е определен глава на БПЦ на 24 февруари 2013 година на Патриаршеския църковен събор.

Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на Софийската епархия от 24 февруари 2013 година с купата Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1994 година до 2001 година е доростоло-червенски митрополит. От 2001 година до избора му за български патриарх е русенски митрополит.

Роден е в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и мощно религиозно семейство. Брат му, доцент Димитър Димитров, е основен диригент на църковния хор в храм-паметника „ Св. Александър Невски “. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1959 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която приключва през 1965 година От септември 1967 година е студент в Духовната академия „ Свети Климент Охридски “, която приключва през 1971 година От есента на 1971 година до 1973 година е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.



След кончината на патриарх Максим, на 10 ноември 2012 година с скрито гласоподаване Неофит е подсилен от 1 от 12 участвали митрополити за наместник-председател на Българската православна черква.

На 24 февруари 2013 година на Патриаршеския изборен църковен събор е определен за патриарх на Българската православна черква с 90 гласа против 47 за митрополит Гавриил Ловчански. Във връзка със 70-годишния му празник през 2015 година е почетен от президента Росен Плевнелиев с медал „ Стара планина “ първа степен за изключителния му принос към България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР