На 77 години е починал Станислав Петров - бивш руски

...
На 77 години е починал Станислав Петров - бивш руски
Коментари Харесай

Починал е човекът, спасил света от атомна война - Станислав Петров

На 77 години е умрял Станислав Петров - някогашен съветски боен, евентуално предотвратил нуклеарен спор сред Съюз на съветските социалистически републики и Запада в разгара на Студената война, заяви BBC.
На 26 септември 1983 Петров е на промяна в съветски център за навременно засичане на ракетни набези. Техническа неточност кара компютрите да му покажат, че по Съветския съюз са изстреляни американски ракети.

Когато Съединени американски щати изравни Северна Корея със земята
Изправен пред данните и наложителния протокол да уведоми неотложно началниците си за нападението, Петров взима едноличното решение да не направи това, а да заяви за нередовност в системата.

Неговите дейности са извънредно смели, тъй като към този миг той не е имало по какъв начин да знае, че отразени слънчеви лъчи са сметнати от руски спътници за мотори на междуконтинентални балистични ракети.

„ Имах всички данни (предполагащи ракетна атака). Ако бях изпратил отчета към висшестоящите, никой нямаше да го оспори ", съобщи Петров в изявление за английската социална медия през 2013 - 30 години откакто евентуално е избавил света от нуклеарна война.

При подобен отчет от Петров най-възможният сюжет би бил неотложен съветски отговор на американската експанзия.
Съветският боен схваща, че е бил прав едвам откакто в идващите минути не получава информация, че ракетите на Съединени американски щати са поразили цели в Съюз на съветските социалистически републики.

„ След 23 минути осъзнах, че нищо не е станало. Ако имаше същински удар, щях към този момент да знам за него. Беше огромно облекчение ", спомня си Петров. Последвалите следствия разкрили казуса със спътниците, довел до грешката.

Самата история на Петров е незнайна на необятния свят до началото на това десетилетие. Той по този начин и не получава огромно самопризнание за постъпката си в забравения септемврийски ден през 1983.

Пенсионираният боен е умрял в Москва още на 19 май т.г. Германският режисьор Карл Шумахер, създател на документален филм за Петров, схванал за кончината му, откакто се опитал да го поздрави по телефона за рождения му ден на 7 септември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР