На 73 години си отиде големият български писател Христо Карастоянов,

...
На 73 години си отиде големият български писател Христо Карастоянов,
Коментари Харесай

Отиде си писателят Христо Карастоянов

На 73 години си отиде огромният български публицист Христо Карастоянов, оповестяват негови близки.

Христо Карастоянов е роден в Тополовград (22.02.1950). Завършва гимназия в Ямбол (1967) и българска лингвистика в Пловдивския университет (1981). Бил е редактор на разнообразни периодически издания, драматург и шеф на Държавния куклен спектакъл в Ямбол. Редактирал е голям брой книги на млади български създатели.

През 1981 година дебютира с белетристичния алманах „ Пропукан асфалт “, отличен с премия на празниците за дебютна литература „ Южна пролет “ в Хасково (1982).

Карастоянов е създател на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната конструкция на създаване, в която е изключително застъпена фрагментарността.

В текстовете си създателят автентично смесва минало и настояще. Той има емфатичен афинитет към създаване на исторически персони (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.). В творчеството му може да се открие въздействие от Йордан Радичков, Михаил Булгаков, Габриел Гарсия Маркес, Джеръм Селинджър, Кърт Вонегът.

Освен в литературата Карастоянов се изявява и в региона на публицистиката с голям брой публикации и есета в разнообразни периодически издания, създател е и на първото монографично проучване за писателя Матвей Вълев (1982).

Романът му „ Една и съща нощ “ (2014), отдаден на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-хубавия разказ на десетилетието. Постановката на Иван Добчев „ Гео “, основана по романа, е играна с огромен триумф на сцената на Народния спектакъл, а по негови разкази е сниман филмът „ Следвай ме “ на режисьора Дочо Боджаков.

Христо Карастоянов е притежател на редица литературни награди: Награда на Съюза на българските писатели за документалистика (1999); Награда „ Чудомир “ за комичен роман (1997); Награда „ Златен ланец “ (2001); Награда „ Развитие “ за ръкопис на разказ (2003); Награда „ Хеликон “ за най-хубава белетристична книга на годината – за романа „ Името “ (2012); Награда „ Дъбът на Пенчо “ за романа „ Една и съща нощ “(2014); Награда „ Хеликон “ за най-хубава белетристична книга на годината – за романа „ Една и съща нощ “(2014); Награда „ Елиас Канети “ – за романа „ Една и съща нощ “ (2015); Първа премия за прозаичност в годишните награди на портал Култура – за романа „ Послепис “ (2017); Международна литературна премия „ Алеко “ (2022). Негови творби са преведени на англ., нем., рус., тур., пол. и перс. език.

„ Петият вагон и други истории “ (2023) е последната му книга.

Поклон пред паметта му!
Сбогуването с писателя е на 24 януари 2024 година на Ямболските гробища.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР