На 7 юни Българската православна църква почита паметта на Света

...
На 7 юни Българската православна църква почита паметта на Света
Коментари Харесай

Чудни имена празнуват днес заради мъченически убита светица

На 7 юни Българската православна черква уважава паметта на Света мъченица Валерия. Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, когато към момента се правили жертвоприношения. Светицата, дружно с приятелките си Мария и Кириакия, вземат решение да се отрекат от подправените идоли и да се опълчат против езическите ритуали.
Младите дами бягат от града и се отдават на непоколебим пост и молитва към Бог, който да утвърди правилата на християнството.
За отхвърли им да се кланят на идолите схванал шефът на града, който желал да ги принуди да се отрекат от Христос.
Валерия, Мария и Кириакия се укривали в дребна къща, постели и постоянно се молили за заличаването на идолите, с цел да не се правят към този момент езическите ритуали по жертвоприношения.
Но те били открити и отведени при шефа на Кесария. Той заречен да пощади живота им, в случай че се съгласят обществено да се отрекат от христовата религия. Те обаче отказали и за наказване били екзекутирани.
В католицизма също има канонизирана светица на име Валерия, като католиците също почитат паметта ѝ на днешния ден. Тя е известна като света Валерия Миланска.
Католическата света Валерия е родена в Милано и е убита от бойци, тъй като е пособия при християнските погребения, откакто приела християнството.
Тя е била дете на богато семейство и е омъжена от родителите си за свети Виталий. Ражда му синове с имената Протосий и Геврасий.
Заловена е от римските бойци, до момента в който пособия за следващото християнското заравяне и е била обезглавена пред Колизеума. Тялото ѝ е намерено години след убийството ѝ и заровено по християнски бит в катедралата "Свети Себастиян ".
Този празник се отбелязва и на 21 януари.
Днес имен ден честват всички с името Валери и Валерия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР