На 7 юни 1988 г. е изстрелян "Союз ТМ-5" с

...
На 7 юни 1988 г. е изстрелян "Союз ТМ-5" с
Коментари Харесай

На 7 юни 1988 г. Имаме втори космонавт

На 7 юни 1988 година е изстрелян "Союз ТМ-5 " с втория български космонавт Александър Александров.

Командир на полета е Анатолий Яковлевич Соловьов. Мисията продължава до 17 юни.

По време на полета прави над 50 сполучливи научни опита, в това число тестване на български храни за космонавти.

По време на полета е сбъднат телемост на космонавтите с тогавашния водач на страната Тодор Живков, излъчен непосредствено по Българската национална телевизия.

Александър Александров приключва Военновъздушното учебно заведение като летец-инженер през 1974 година До 1978 година служи в 22 изтребително-бомбардировъчен полк в Безмер, Ямболско.

През 1977 година Александров e селекциониран за космонавт във втората група от програмата „ Интеркосмос” дружно с Георги Иванов. На 1 март 1978 година идва в Центъра за подготовка на космонавти за прекосяване на обща галактическа подготовка. Готви се за галактическия полет през 1979 година, при който е дубльор на Георги Иванов.

През 1983 година приключва аспирантура в Института за галактически проучвания към Академията на науките на някогашния Съюз на съветските социалистически републики в Москва. Получава научна степен „ претендент на техническите науки” (сега доктор).

Александров е боен авиатор първи клас, заслужил авиатор, летец-космонавт на Република България. През 2002 година е почетен с военно звание бригаден военачалник, почетен с медал „ Стара планина”. В сянката на Александров вечно остана неговият дубльор космонавт-изследовател Красимир Стоянов. Той напусна армията през 2008 година като полковник в щаба на Военновъздушни сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР