На 7 юли църквата отбелязва празника на Света мъченица Кириакия,

...
На 7 юли църквата отбелязва празника на Света мъченица Кириакия,
Коментари Харесай

На 7 юли имен ден празнуват кръстените на Неделя

На 7 юли църквата отбелязва празника на Света мъченица Кириакия, чието име в превод значи Неделя.

На този ден честват всички с името Неделя или Неделчо и техни производни като Недялка, Недялко, Дельо, Делчо, Неда, Недко, Нели, Нелина и други.

На този празничен ден съгласно националните вярвания се гадае каква ще бъде зимата. Ако времето е горещо, зимата ще бъде тежка и дълга. Дъждовното и ветровито време дава обещание мека зима.

На празника съгласно поверието не трябва да се работи никаква работа изключително от дамите, тъй като светицата ще се разсърди и ще прати болест и гибел на тези от тях, които не са уважили празника.

За празничния ден, прочут още като Пресвета Неделя, стопанката на всеки дом подготвя обредна питка и би трябвало да ги раздаде тук-там, наречени на светицата - черква, параклис или друго свято място.

Вярва се, че в случай че болен се измие или изкъпе с вода от лековито изворче или аязмо на този ден, незабавно ще оздравее.

Коя е Света Кириакия (Неделя), чийто празник се отбелязва на 7 юли?

 Храм Света Неделя

Света Кириакия (Неделя) е родена през ІІІ век в Мала Азия. Родителите на бъдещата светица били доста благочестиви и вярващи християни и от дребна я насочили към християнската религия.

Като госпожица Неделя отказала на всички младежи, които я желали за жена, тъй като решила да се посвети на Бога.

При император Диоклетиан почнали гонения против християните и родителите на Неделя, както и тя самата, потърпевши от тях. Девойката попаднала в тюрма и била подложена на изтезания с огън. Още тогава Бог пращал чудеса на ревностната християнка, с цел да устои на мъченията.

На 7 юли 289 година Неделя била посечена от императорските бойци.

В престолния град Търново били пренесени светите мощи на Неделя по-късно, с цел да се съхраняват и почитат в християнски храм, а патриарх Евтимий написал похвално слово за нея.

Иконите изобразяват светицата като красива млада жена в обичайни облекла. Почитат я в Странджа, Родопския регион, в Пиринско и имат вяра, че празникът Голяма Неделя е майка на всички неделни дни от седмицата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР