На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата

...
На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата
Коментари Харесай

7 юли - Европейски ден на шоколада

На 7 юли се празнува Европейският ден на шоколада. Датата е определена, тъй като на този ден през 1550 година е доставена първата партида какаови зърна от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни членки на Европейския съюз.

Шоколадът е една от най-популярните храни и няма възможност в миналото да излезе от мода. Данните от скорошно изследване, оповестено във в. " Дейли експрес ", демонстрират, че дамите избират шоколада пред секса, виното и марковата козметика.

Най-новите научни проучвания удостоверяват изгодата от сладкото прелъщение за здравето. Популярната сентенция " Една ябълка дневно държи доктора настрани " умерено може да бъде перифразирана по следния метод: " Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрани ".

Анализирайки данните от 8-годишно изследване, обхванало над 19 000 души, експерти от Германия наскоро откриха, че всекидневната консумация на дребни количества шоколад защищава от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната вариация на сладкото прелъщение.

Австралийски учени потвърдиха изгодата от шоколада против високо кръвно налягане. Направеният от тях разбор на 15 проучвания е посочил, че едно парче дневно има същия резултат върху кръвното налягане като половин час тренировки, добавя Българска телеграфна агенция. Шоколадът, и изключително тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те уголемяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват прекосяването на кръвта през тях и намаляват налягането.

Специалисти от Китайската академия на науката, въз основата на разбор на осем проучвания, потвърдиха, че шоколадът в дребни количества намалява равнищата на " неприятния " холестерол.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си приблизително към 10 000 шоколадови блокчета шоколад в живота си. Повечето хора не осъзнават, че приятният усет на шоколада се дължи само на химичните му реакции, тъй като точката на размразяване на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, заради което шоколадът безусловно се топи в уста. Въпреки, че съставките на какаото като цяло са потребни за хората, късче шоколад оказва вредено въздействие при кучетата, даже може да бъде смъртоносно за кученца и дребни породи кучета. Шоколадът е мощно токсични и за папагалите.

История

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен артикул от какаото - назовават го " храна на боговете ". Думата " какао " идва от техния език, което испанците възприемат и придвижват в Европа. Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, тъй като се смятало за подарък от господ Куатцекоатл. Зърната получени от неговия плод били употребени освен за обредни пожертвования, а и за платежно средство.

Какаовите зърна били употребени приготвянето на локално люто пиво с доста подправки, което няма нищо общо с усетът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и пикантен черен пипер. Когато испанските " конквистадори " (1519 г.) завладяват Мексико и в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски държател, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа.

Продуктът въпреки и чужд се търгувал доста скъпо и се заплащал в злато, има исторически свидетелства, че цената на един плебей " можела да доближи до 100 какаови зърна ". Първоначално какаовите артикули, главно питиета, не са били подслаждани, а се консумирали " горчиви ". Първото шоколадово блокче е направено едвам през 1842 година от Джон Кадбъри - (английски квакер) на който му хрумнало да направи корав шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер прибавя мляко към шоколада и по този начин основава продукта, през днешния ден прочут като млечен шоколад.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР