На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. В Европа

...
На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. В Европа
Коментари Харесай

Сладкото изкушение, което помага на сърцето



На 7 юли означаваме Европейския ден на шоколада. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едвам през 16 век, без значение, че неговото потребление като храна и лекарство.

Шоколадът е сладко прелъщение. Посягаме към него след вечеря, когато ни е тъжно или просто, тъй като не можем да му устоим. Той е същински антиоксидант. В шоколада се съдържат огромно количество физиологично дейни субстанции, в това число теобромин и кофеин. Те подтикват сърдечносъдовата и нервната системи.

История

Между 250 – 900 година сл. Хр. маите правили специфична напитка от какао, вода, семена от чушка и царевичен прахуляк. Тя имала значима роля както в храненето им, по този начин и в ритуалния и обществения живот на племето. Те са първите, които откриват какаовото дърво, като го придвижват от гората в обитаемоте места. Специално право да я употребяват имали жреци, войни и търговци. Останалите поданици ѝ се наслаждавали единствено при специфичен мотив.

Първият, който носи непознатото растение на Стария континет през 16 век, е Колумб. Но заслугата за всеобщата обич към шоколада е на испанския мореплавател Ернан Кортес. Той опитва с напитката на маите, като прибавя тръстикова захар и разнородни подправки, с цел да направи усета ѝ по-привлекателен.

Какаовото дърво може да има над 50 000 цвята годишно, само че защото те не имат мирис и усет, са непривлекателни за насекомите. Поради тази причина единствено един от хиляда цвята съумява да се трансформира в плод. В взаимозависимост от типа какао, са му нужни от 4 до 8 месеца, с цел да узрее. Заради сложното опрашване, годишният рандеман от едно дърво не надвишава 10 кг. Много значима роля за неповторимия му усет играе печенето. След него зърната се начукват и смилат, до момента в който се трансфорат в паста. След това стартира процесът по стопляне и изстудяване на сметта. Той може да продължи до една седмица, с цел да се реализира по-високо качество на шоколада.

Какаото се дефинира като суперхрана.

Черният шоколад е прелестен източник на антиоксиданти. Доказано е, че сладкото наслаждение съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите. Това се дължи на огромното количество какао в него. Черният шоколад е богат на така наречен флавоноиди. Те са най-широко познати поради действието си като антиоксиданти.

Докато млечният и белият шоколади имат повече захар, мляко и мазнини без толкоз флавоноиди. Най-полезен е шоколадът със 70% какао.

Ползи за здравето

Шоколадът оказва помощ на сърцето. Вече има безапелационни доказателства, че няколко късчета шоколад понижават кръвното налягане. Високото наличие на какао пък защищава от образуването на тромбоцити в кръвта, които способстват за сърдечно-съдови болести. Проучвания са посочили, че хората, които употребяват черен шоколад през ден или няколко пъти седмично не се оплакват от сърдечни проблеми. Учените поучават да се хапва малко, само че на постоянно, с цел да не се отразява отрицателно върху тежестта.

Намалява холестерола. Има изследвания, които потвърждават, че в случай че всекидневно си позволявате от сладкото наслаждение равнището на неприятния холестерол в кръвта ви ще се понижи с 10%.

Грижи се за мозъка. Черното прелъщение е богато на кофеин. Едно блокче млечен шоколад от 40 гр съдържа 10 мг кофеин, а естествен черен шоколад – 28 мг. Ето за какво, в случай че си позволите шоколад на закуска ще се почувствате свежи и ободрени през целия ден.

Повишава настроението. Това е по този начин, тъй като шоколадът провокира отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Колкото повече шоколад ядете, толкоз по-радостни се чувствате.

Митове

Предизвиква акне. Това не е правилно. Проучванията демонстрират, че яденето на шоколад не може да провокира кожни проблеми като атопичен дерматит или акне. Пъпките и раздразнената кожа са резултат на напълно други аргументи.

Шоколадът пристрастява. И това не е правилно. За разлика от цигарите човек не може да се пристрасти към сладкото наслаждение. Да хапвате шоколад след вечеря е табиет, от който мъчно може да се откажете. Вече има „ шоколадохолици “, които търсят професионална помощ, с цел да се оправят с навика си да хапват шоколад.

Минуси

Шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да провокира главоболие. Към нездравословните съставки на шоколада следва да се отнесе танинът. Той може да провокира главоболие у хора с към този момент стеснени вследствие на отлагания кръвоносни съдове, а използването на шоколад пред сън може да докара до бодърствуване и несвоевременна жизненост.

Една специфичност – защото всички изброени позитивни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна, избирайте разновидности с оптимално наличие на какао. Такъв е горещия шоколад, в който количеството какао следва да е най-малко 70%.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР