На 7 януари Българската православната църква почита паметта на Св.

...
На 7 януари Българската православната църква почита паметта на Св.
Коментари Харесай

Ивановден е! Разберете какво повелява традицията

На 7 януари Българската православната черква уважава паметта на Св. Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан.

Светецът предсказва идването на сина Божи на Земята и приготвя неговия път с проповедите си. Йоан Кръстител е именуван и " Предтеча ", защото вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Ивановден е празник на кумството и побратимството.

Българската национална традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната мощ на осветената предния ден вода.



Много значим аспект от традициите за Ивановден е появяването в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в северна България, само че като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят многообразие. Има наслада и сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното прекосяване на българската земя към ново начало. Кукерските игри и ритуали са самостоятелни за всеки регион, само че като цяло задачата им е да прогонят злите сили и да донесат здраве и благодат за идната година.

По традиция на Ивановден би трябвало да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което участва на съвсем всеки български празник, обичайния за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, обичайната кървавица и луканка.

Обредната софра на Ивановден включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. Имен ден честват: Иван, Иванкa, Иванинa, Ванина, Bаня, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Ивайло, Иво.



Честито на имениците!

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР