На 7 октомври почитаме паметта на светите мъченици Сергий и

...
На 7 октомври почитаме паметта на светите мъченици Сергий и
Коментари Харесай

Почитаме двама светци и мъченици, кои са те

На 7 октомври почитаме паметта на светите мъченици Сергий и Вакх.

Двамата мъченици Сергий и Вакх живели през втората половина на III век. Били високообразовани и служили при Максимиан, съимператор на Диоклетиан и един от най-изявените гонители на ранното християнство. По негова заповед са изтезавани и убити хиляди християни.

Императорът приложил всички средства, които съгласно него можели да унищожат в душите на християните вярата в същинския Бог. През 303 година той почнал ново гонение и когато научил, че Сергий и Вакх са християни, изначало не желал да повярва. Мислел, че завистници с клюки желаят да отстранят доверените му чиновници. Скоро обаче се убедил, че му е казана истината. И въпреки да ценял Сергий и Вакх за тяхната мъдрост и препоръки, както и за храбростта им в боевете, незабавно се опитал да ги убеди да се откажат от вярата си в Иисус Христос.

Но двамата военачалници сами почнали да увещават императора да се обърне към същинския Бог. Пламнал от яд, Максимиан не желаел повече да слуша. И когато видял, че Сергий и Вакх уверено отхвърлят да се подчинят, императорът не се поколебал да ги лиши от постовете и да ги съобщи на мъчения.

Двамата почтени християни били изтезавани по доста способи. След грубо бичуване Вакх пръв умрял. Предложили на Сергий да се избави от мъчителна гибел, като се отхвърли от Христос, само че той дал отговор с думите на свети деятел Павел: " За мене животът е Христос, а гибелта - облага " (Филип. 1:21). Заради тази негова неотстъпчивост във вярата бил обезглавен. Това станало в 303 година

През 547 година император Юстиниан Велики издигнал в Константинопол огромна черква в чест на мъчениците Сергий и Вакх (така наречената Малка света София), където положили светите им мощи.

По-късно кръстоносци ги заграбили и в този момент елементи от тях се пазят в разнообразни градове в Европа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР