На 7 май започва цялостната реконструкция на столичната улица Граф

...
На 7 май започва цялостната реконструкция на столичната улица Граф
Коментари Харесай

Ремонтът на "Граф Игнатиев" в София ще трае 10 месеца


На 7 май стартира цялостната реорганизация на столичната улица „ Граф Игнатиев “. Той ще се осъществя на три стадия и ще продължи 10 месеца, като през целия интервал в сектора няма да се движат трамваи и коли. Това разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция, като сподели, че ремонтът ще коства 24 млн. лв., съобщи БГНЕС.

„ Проектът за цялата реорганизация на „ Граф Игнатиев “ се финансира по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Безвъзмездната помощ е в размер на 18 млн. лв., а останалите 6 млн. ще бъдат дадени от бюджета на общината “, съобщи Фандъкова. Тя изясни, че ремонтът включва замяна на канализацията, настилките, релсите на трамвая, които след реконструкцията ще станат по-тихи. Ще бъде построено и ново осветяване. Кметът разгласи още, че зеленчуковият пазар при църквата „ Св. Седмочисленици “ ще бъде отстранен, както и че настилката в градинката към църквата ще бъде сменена.

„ Книжният пазар на пл. „ Славейков “ ще се завърне с нова визия на оборудванията и ще се обособи като културно пространство. Ще бъде понижен броят на сергиите, като той си остава целогодишен “, разяснява кметът. Фандъкова сподели, че реализатор на ремонта е „ Джи пи груп “ и добави, че ще има строги наказания в случай че строителят се забави с осъществяването на ремонта или в случай че се появят недостатъци. „ По контракт са заложени съществени неустойки и наказания във връзка с периодите и качеството.

Гаранцията е 8 години. Тя е над 600 000 лв., която строителят би трябвало да внесе в общината. 300 хиляди лв. от тях ще останат блокирани в общината до приключването на гаранционния период. При неспазен период от страна на строителя той ще дължи наказателна клауза в размер на близо 240 000 лв. дневно за забавяне, при констатиране на некачествено осъществяване ще дължи 5% от цената на целия план или това са към 1 200 000 лв.. А при отвод да в профил появил се недостатък, строителят ще дължи направените разноски по премахване на дефектите в троен размер “, сподели Фандъкова. Тя добави още, че фонтанът, който от години не работи ще бъде ремонтиран. Не се планува и построяването на велоалея, защото е тясна.

Зам.-кметът по превоз Евгени Крусев изясни, че за времето на ремонта трамваите няма да се движат по ул. „ Граф Игнатиев “, а след ремонта си той ще е напълно пешеходен. „ От 7 май трамвайна линия 18 се закрива, 10-ката се сплотява с трамвай 12, броят на мотрисите по линия № 4 ще бъдат увеличени, тролей № 9 ще се движи в двете посоки по бул. „ Васил Левски “. По ул. „ Гурко “ ще се движи рейс № 10, който ще замести трамвая и ще стига до Зоопарка “, посочи Крусев.

Иво Панталеев, който е началник на плана изясни, че по „ Граф Игнатиев “, който ще е напълно пешеходна зона до кръстовището с „ Христо и Евлоги Георгиеви “ няма да има обособени тротоари, с дребни изключения. „ Идеята е улицата да придобие еднородност, само че все пак ще бъде разчертана, с цел да подсигуряваме сигурността на пешеходците, които ще съжителстват с трамваите. Нашият метод е да не вършим трагични промени, в една консервативна, със личен темперамент среда. След 4 години разисквания най-сетне започваме работа “, посочи Панталеев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР