На 7 декември се проведе церемонията по награждаване на лауреатите

...
На 7 декември се проведе церемонията по награждаване на лауреатите
Коментари Харесай

Ледената приказка на Русе

На 7 декември се организира церемонията по награждаване на лауреатите на Петото издание на Международен фестивал на ледени статуи " Русе Айс Фест’2018 ".

Осем международни майстори от Холандия, Финландия, Литва, Латвия, Русия, Украйна и България в продължение на 4 дни твориха статуи от 130 блока бистър лед с общо тегло 20 тона по претекстове на детския разказ " Сребърните кънки " на холандската писателка Мери Мейпс Додж. Фестивалът се провежда от Община Русе и общинска фондация " Русе град на свободния дух " и е уникален освен в България, само че и на Балканите. Експозицията ще продължи до 14 февруари, като е с вход свободен. Гостите могат да се насладят и на основаните холандски ландшафт, коктейл бар и шейна от лед.

Победител и притежател на най-високия приз и първа премия е Таутвилас Повилионис от Литва, който извая възприятието да караш кънки - " Опитайте да влезете в моите обувки ". Втори е Дамян ван дер Велден от Холандия, сътворила творба за вечността в линията, която чертаят кънките - " Сребърна линия ". Почетното трето място зае Санита Равина, която извая придвижването, карането на кънки като кръговрат и безкрайност - " Момче, което се върти в колело ". В категория " Специални награди ", премията на кмета на Община Русе Пламен Стоилов завоюва Юси Миетинен от Финландия, който извая персонаж от книгата " Сребърните кънки " - " Свободата ".

От останалите участници Андрей Важинский от Украйна, сътвори ледена книга, отворена на най-вълнуващата страница от романа " Сребърните кънки " ; Даниел Кънчев, (куратор на екстериорните пространства на фестивала и създаде външните фигури), а ледената му творба, в която ще замръзне времето е " Часовник със знаци от книга ". Дуетът Ирина Тафлевская от Украйна и Руслан Коровков от Русия сътвориха " Голяма шейна ".

Участие в ледената приказност взеха мажоретен състав „ Екстрийм “ към ОМД; фолклорен танцов отбор „ Здравец “ при Общински детски център за просвета и изкуство; рок група „ М.И.Г. 21 “, а водещ бе актрисата Ралица Константинова. Специални посетители бяха приказните герои Елза и Ана от кино лентата " Замръзналото кралство " и талисманът на фестивала - Ледчо.
На 8 декември, от 11:30 часа, на сцената на фестивала и на алеите пред хотел " Дунав " и ларгото пред операта ще се организира детско шоу и радостен кърлинг за деца и родители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР