На 7 декември 2022 г. от 10.00 ч. в сградата

...
На 7 декември 2022 г. от 10.00 ч. в сградата
Коментари Харесай

Музеят в Пазарджик кани хора с увреждания на събитието Доко...

На 7 декември 2022 година от 10.00 ч. в постройката на Регионален исторически музей-Пазарджик, пл. „ Константин Величков “ № 15, ще се организира събитието „ Докосни се до предишното “ във връзка 3 декември – Международен ден на хората с увреждания.

Събитието е отдадено особено на хората със зрителни увреждания. За тази цел в конферентната зала на музея ще бъдат изложени подбрани експонати от отделите на РИМ –Пазарджик, които посетителите със зрителни увреждания ще имат опция да допират, а уредниците ще описват тяхната история. По този метод те ще могат, въпреки и за малко, да се допрян до богатото културно завещание на Пазарджик и района.

Музеят е място, където освен се съхраняват и излагат разнообразни предмети с историческа полезност, само че и институция с необятна обществена и просветителна роля.

В централната постройка на Регионалния исторически музей – Пазарджик от 2010 година e построена  достъпна среда за хора с двигателни увреждания. В две от залите в централната постройка, в етнографската експозиция и в къщата музей „ Константин Величков “ представяме аудио беседи на български и британски език за хора със зрителни и слухови увреждания.

Изграждането на новата експозиция в зала „ Археология “, която ще бъде осъществена през 2024 година, е съобразено със характерните потребности на хората с увреждания, като им бъде възложен еднакъв достъп до експонатите посредством разнообразни начини на показване. Предвижда се основаване на специфични аудио и с брайлов текст беседи (за хората с повредено зрение), както и макети (създадени на 3D принтер), тактилни знаци и карти на артефакти, които да им разрешат да „ прегледат “ експозицията. Всички видео материали ще бъдат със надписи (за хората с повреден слух), както на български, по този начин и британски език.

Новата експозиция ще даде  на хората с увреждания равни благоприятни условия да се допрян до предишното, без да се усещат дискриминирани, и дружно с това да вземат пълноценно и дейно присъединяване и включване в обществото.

*РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР