На 68 години почина големият художник Димитър Кирчев. Със смъртта

...
На 68 години почина големият художник Димитър Кирчев. Със смъртта
Коментари Харесай

In memoriam Отиде си художникът на овладяната емоция

На 68 години умря огромният художник Димитър Кирчев. Със гибелта му Пловдив и изобразителното изкуство изгубиха един от най-колоритните си актьори. Кирчев бе от най-самобитните представители на поколението след Голямата четворка - незабравим с метода, по който съчетава фигуративното и нереалното.

Роденият в Хасково създател, който живя и работи под тепетата, взе участие в съвсем всички общи изложения на Дружеството на пловдивските художници и национални сборни експозиции.

Вярваше, че живописта би трябвало да надскочи фотографията. Не да възпроизвежда облици, а да претърпява. „ Линиите, формите, тоновете би трябвало да внушават, вместо да описват. Сложният, бездънен и доблестен звук, самичък по себе си притежател на обръщение, ме опиянява. Търся синтез на мисълта, а оттова и синтез на формата и възприятието. Според мен актуалната живопис би трябвало в изрече си да доближи до знак, до оптималната изчистеност и сбитост, без никаква непотребна приказливост ”, бе философията на художника.

Димитър Кирчев остана правилен на овладяната страст.

„ Между духовното пространство на индивида и изразните средства на асоциативната живопис има тайнствена, необяснима връзка ”, вярваше той. И отхвърляше да рисува за публиката, уверен, че създателят показва себе си посредством живописта. „ Изкуството е безспорна независимост на духа, блян към това съвършенство, което свободният човек търси, с цел да се приближи до Великия Архитект на Вселената, тъй като робът се бори за независимост, свободният за съвършенство! ", бе кредото на създателя.

Изкуството му ще продължи да живее и в Лондон, Милано, Виена, Истанбул, където Димитър Кирчев взе участие в представителни изложения на модерно българско изкуство. Негови картини са владеене на Националната художествена изложба, СГХГ, ДХГ - Пловдив, Президентството на България, Министерството на финансите, Пловдивска община, сбирка „ Мацумае “ Япония, сбирка „ Стоичков “ - Барселона и други частни сбирки в Австралия, Белгия, Канада, Израел, Франция, Германия, Гърция, Русия, Тайван, Швейцария.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР