На 65-годишна възраст е починал режисьорът Иван Черкелов, известен с

...
На 65-годишна възраст е починал режисьорът Иван Черкелов, известен с
Коментари Харесай

Почина режисьорът на Парчета любов Иван Черкелов

На 65-годишна възраст е умрял режисьорът Иван Черкелов, прочут с филмите си " Парчета люобв ", " Търкалящи се камъни ", " Стъклени топчета ", " Обърнатата елха ", с който печели премия на журито в Карлови Вари. и други

Той е наследник на огромния български артист Георги Черкелов и е приключил кинорежисура в класа на Георги Дюлгеров през 1982 година

" Уникалното кино на Черкелов е колкото монотонно, толкоз и въздействащо. В него насладата не е постоянно срещана, само че пък е наслада да го гледаш ", написа Филмотечно кино " Одеон " във връзка творчеството на починалия режисьор.

Те цитират неговата фраза: " Ако някой ми каже, че филмите ми са сходни един на различен, монотонни, приказват за едно и също, сходно на остарялата група Black Sabbath, бих споделил, че тези филми, а и аз сред тях, приличаме малко на черква на гробище. Тази черква не е като другите църкви – там няма сватби, няма кръщенета, няма празници, няма многообразие. Поводът постоянно е еднакъв. Но не може и без такава черква ".

Съболезнования и послания в памет на Иван Черкелов насочиха режисьори като Иглика Трифонова, Лилия Абаджиева, Людмил Тодоров, артисти, кинокритици и други

" Иван подвигна летвата и като отношение към изкуството, към нравственото, с извънредно наличие. Малцина са хората като него ", споделя Трифонова.

" Представата ми за новото българско кино като протест, кинематографичност и метод да виждаш света ми даде Иван Черкелов с " Парчета обич ", споделя Лилия Абаджиева.

Ивайло Христов, който играе в " Парчета обич ", го разказва като един от най-интересните и обичани кинотворци.

" Филмите му приказват сами за себе си. Направил е едни от най-хубавите ленти в българското кино, от края на 80-те. Винаги с интерес чаках неговите филми. Знам, че той имаше своя вярна аудитория, която го схваща, която го усеща, чакаха филмите му с любознание и интерес. Слава богу, че филмите му остават ", споделя той, представен от БНР.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР