На 6 юли 2019 г. в митрополитския катедрален храм Успение

...
На 6 юли 2019 г. в митрополитския катедрален храм Успение
Коментари Харесай

Навършват се шест години от смъртта на митрополит Кирил

 На 6 юли 2019 година в митрополитския катедрален храм " Успение Богородично " бе отслужена заупокойна света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с него бе храмовото духовенство в лицето на ръководителя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев - епархийски надзирател, протойерей Йордан Найденов, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия и духовник Марин Тодоров, както и иконом Владимир Велков, служащ в храм " Свети оракул Илия " и протойерей Живко Георгиев, ръководител на храм " Света Петка ".

Храмът бе изпълнен от голям брой християни, които съучастваха в молитвите за приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, упокоил се преди 6 години. Всички в единодушие изповядаха Символа на вярата и молитвата " Отче наш ". Светата Литургия бе песенно украсена от мъжкия хор при катедралния храм с диригент Валентин Кубратов. Утринното свещенодействие бе изпълнено от клиросните артисти Тодор Тодоров и Александър Александров и от йеромонах Никифор Василев. Сред присъстващите бе и духовник Михаил Миленков, който се включи в отслужените по-късно панихида в храма и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Кирил, на централния гробищен парк в града. По време на трисагия съслужиха и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзирател, ставрофорен иконом Цветан Флоров, протойерей Георги Великов и духовник Валентин Панайотов.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе слово, започвайки с думите: " На девети юли се изпълват шест години от гибелта на блаженнопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, нашият предходник, само че в църковния чин съботата преди тази годишнина най-подобава, като ден за починалите, да бъде осъществена заупокойната Литургия, която отслужихме, панихидата и надлежно трисагият при гроба на митрополитите “, съобщи Архиереят.

" Животът на един митрополит е низ от сложности, отговорности. Изключително значим в доста връзки живот, изпълнен с доста разнообразни, от доста страни видяно освен проблеми, само че и значими отговорности, които би трябвало да бъдат позволени “ - означи митрополит Йоан. Той напомни дългогодишното служение на митрополит Кирил на Българската православна черква.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан приключи с думите на свети деятел Павел: " Живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; затова, живеем ли, или умираме - Господни сме " (Рим. 14:8). Той означи, че тези думи са откровеното олицетворение в живота на митрополит Кирил, както и на приснопаметните митрополити Симеон и Йосиф. Архиереят добави: " Разбира се, това важи за всеки един християнин, това са думите на свети деятел Павел, които са изречени към римските християни и те ни минимум нямат нюанс на давност или заслепение в днешно време, а в противен случай - това е действителността за вярващия човек. Ние извършихме заупокойната Литургия, извършихме панихидата със съборна молитва Бог да го елементарни и упокои в селенията на праведните, да му елементарни волните и неволни прегрешния и да го помилва “, сподели Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР