На 6 януари църквата чества Кръщението на Исус Христос от

...
На 6 януари църквата чества Кръщението на Исус Христос от
Коментари Харесай

Богоявление : честваме кръщението на Исус Христос

На 6 януари църквата празнува Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Според евангелския роман в петнадесетата година от царуването на император Тиберий (14-37 г.) в Йорданската пустиня проповядвал последният старозаветен оракул - св. Йоан Кръстител, наименуван още Предтеча. Той възвестявал идването на дълго чакания Месия и призовавал към смирение.

Онези, които се каели и изповядвали греховете си, били кръщавани в река Йордан, с цел да се пречистят. Исус Христос също бил кръстен от св. Йоан във водите на реката. Тогава Спасителят бил на към тридесет години. Докато се молел, небето се отворило, Светият Дух слязъл в облика на гълъб над него, а от висините се чул глас:
" Ти си Моят Син възлюбен; в Тебе е Моето снизхождение! "

За църквата това е третият по значителност християнски празник след Рождеството и Възкресението на Исус. Нарича се Богоявление, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица - Отец, Син и Дух Свети.
 
В националната традиция празникът е прочут като Йордановден. Имен ден през днешния ден честват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божа, Божанa.

Йордан и Йорданка са измежду най-разпространените имена в България, сочат данните на Националния статистически институт. По публични данни над 45 хиляди мъже и близо 35 хиляди дами в страната носят тези имена Имениците през днешния ден са общо над 133 хиляди души. Нощта, в която водата се пречиства.
 
Според националните вярвания в нощта против Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бога каквото си пожелае. Вярва се още, че тогава водата се пречиства и по този начин придобива огромна мощ. Затова денят е прочут още като Водици и Водокръщи.

Според обичая всички вземат участие в освещаването на водата, а след празничната работа свещеникът хвърля светия кръст във водата. Младите мъже се надпреварват кой пръв ще го доближи. Смята се, че който извади кръста, ще е цветущ и здрав през цялата година.

По традиция на този ден се прави Богоявленски водосвет и освещаване на бойните флагове, флаговете и знамената-светини на Българската войска. В столицата водосветът по традиция ще е в катедралата " Св. Александър Невски ", а по-късно на площада пред храма ще бъдат осветени бойните флагове.

В ритуала, който стартира в 11 ч., ще взе участие президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец. Ритуали ще има и в други градове.

Желаещите да участват на водосвета в столицата ще бъдат допускани след 9.45 ч. през три пункта за инспекция - при улиците " Шипка " и " Париж ", при ул. " Раковска " и ул. " Оборище " и при южната страна на храм-паметника " Св. Ал. Невски ", заяви Националната работа за защита. Ще бъдат осъществявани инспекции за предмети, рискови субстанции, оръжия, остри предмети и експлозиви.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР