На 6 януари десетки хора в украинския крайбрежен град Одеса

...
На 6 януари десетки хора в украинския крайбрежен град Одеса
Коментари Харесай

CNN анализ: Повратна точка в Украйна

На 6 януари десетки хора в украинския крайбрежен град Одеса самоуверено се впуснаха в зимните температури и скочиха в Черно море в границите на християнския празник Богоявление - в чест на кръщението на Христос, написа CNN.

Тази година леденото гмуркане имаше в допълнение значение. За първи път разкъсваната от войни страна означи християнския празник по Григорианския календар (6 януари), а не по Юлианския календар (19 януари).

Миналата година Украйна одобри закон, с който коледните празници се приравняват към доста западни дати - стъпка, с която още повече се отдалечава от традициите, всекидневно спазвани в Русия.

Особено през последните няколко седмици е съвсем невероятно да се откъснеш от надвисналото наличие на Русия, която обстрелва с тежки ракети и безпилотни самолети няколко украински града, в това число Одеса, написа CNN.

С наближаването на края на 2023 година Русия предприе най-голямата въздушна офанзива против Украйна от началото на пълномащабната си инвазия. Това беше последвано от различен бараж с съвсем същия мащаб единствено няколко дни по-късно.

Интензивността и честотата на нападенията - на фона на известията, че украинската контраатака е в застой и че западните поддръжници на Украйна стопират милиарди финансиране - бележи значим прелом във войната, написа в собствен разбор CNN.

Това, дружно с голямото пренасочване на международното внимание към войната сред Израел и " Хамас ", кара украинците основателно да се тормозят.

За първи път след пълномащабното навлизане на Русия даже най-запалените анализатори показват угриженост, изключително след втория съветски удар през новата година.

" Тази заран беше ужасна. Не бяха единствено безпилотни самолети, само че и ракети. И тогава става в действителност съществено, тъй като не знаехме какъв брой ракети са ни останали, с цел да свалим съветските ракети " , споделя Оля Радкевич от ОССЕ в Одеса.

" В днешно време хората са толкоз изтощени. Виждате умората от ден на ден и повече. Колко дълго може да живее човек в такава среда? " , добавя Олга Радкевич.

" Тук приказваме за човешки животи и всички осъзнават, че в случай че Съединените щати спрат да ни поддържат, тези набези ще станат по-чести и по-тежки ", прибавя тя.

Дори когато Радкевич вечеря с другари в новогодишната нощ в безрезултатен опит да не помни за войната, съветски дрон бръмчи към квартала им, изисквайки деликатно наблюдаване.

Имаше време, когато специалистите по сигурността допускаха, че запасите от оръжия на Русия са на привършване. Но Кремъл явно е съумял да се достави още веднъж и в този момент се оповестява, че употребява в Украйна балистични ракети с дребен обхват, създадени от неговия съдружник Северна Корея.

Междувременно доставките на безпилотни летателни апарати от Иран наподобяват съвсем неограничени, на фона на тревожните известия, че Иран е трансферирал технология за произвеждане на още безпилотни летателни апарати в Русия за нов ресурс, който е по-голям от предходните ресурси.

Мобилизация: Горещ политически картоф

Тъй като цялостната съветска инвазия наближава две години и наподобява, че няма да има край в близко бъдеще, водачите на Украйна имат още какво да желаят от своите жители, написа в своя коментар CNN.

Очаква се Народното събрание да одобри нов закон за мобилизацията, който може да вкара в борбата до 500 000 души повече.

Президентът Володимир Зеленски, който наподобява се пробва да се дистанцира от противоречивия акт, съобщи, че той е нужен, с цел да се облекчат тези, които са се сражавали на фронтовете в продължение на месеци. С очевиден политически ход той разпореди на военното управление, по-специално на главнокомандващия на въоръжените сили Валерий Залужний, който също е считан за евентуален политически противник, да изясни на обществеността аргументите за това.

Зеленски също по този начин предложи минималната възраст за приканване да бъде понижена от сегашните 27 години на 25 години.

Промяната на мобилизацията е парещ политически картоф, който малко на брой водачи се осмеляват да допрян. Дори президентът Владимир Путин изчака няколко месеца, преди да подпише първата готовност в Русия след Втората международна война.

Въпреки че е невероятно да се дефинира прецизен брой на украинските военни загуби, всеки, който посети военната част на гробището " Личаков " в Лвов, може да види, че то е разширено съвсем до оптимален потенциал.

Война, водена на доста фронтове

Това е война, която се води на доста фронтове. По време на предколедното си посещаване в Киев видях очевидно закъснение на икономическата интензивност, а разрастващите се белези от войната към този момент е съвсем невероятно да бъдат подценени, написа коментаторът на CNN Майкъл Бочуркив.

Минути откакто излизат от централната гара, пасажерите се сблъскват с фасадата на висока офис постройка, мощно развалена от детонациите. В бистрото в центъра на града, посещавано в миналото от емигранти, Le Cosmopolite, самотна сервитьорка трябваше да обслужи единствено две маси.

" Хората обедняват и с всеки минал месец става все по-зле и по-зле ", сподели тя пред Бочуркив.

С опасенията, че двата пакета за помощ от Съединени американски щати и Европейския съюз, надлежно за 61 милиарда и 52 милиарда $ - са спрени заради политически пререкания, настроението в цяла Украйна стана разбираемо тъмно.

Часовникът тиктака по-силно от всеки път. Украйна има голям бюджетен недостиг и има сведения, че през февруари няма да може да изплаща заплатите в обществения бранш.

Голямото топене през 2024 година?

Но има най-малко една област, в която Украйна може да се усеща обнадеждена: Руските активи. Миналата седмица Украйна реализира огромна победа, когато Европейски Съюз утвърди наказания против най-големия съветски производител на диаманти " Алроса " и неговия основен изпълнителен шеф. Европейски Съюз съобщи, че компанията, на която се пада 90% от съветското произвеждане на диаманти, " съставлява значима част от стопански бранш, който обезпечава обилни доходи на държавното управление ".

Износът на диаманти от Русия възлиза на към 4,4 милиарда $ годишно, от които 1,6 милиарда $ са импорт в Европейски Съюз. Това може да докара до забележителна дупка във финансирането на военната машина на Путин.

Украйна скоро може да получи облаги от замразените в чужбина съветски активи, оценени на стотици милиарди, като се стартира с данъчните доходи, събирани от Белгия, където се съхраняват по-голямата част от замразените съветски държавни активи. Тези почти 2,4 милиарда $ ще бъдат голяма сума за възобновяване или запълване на бюджетната дупка на Киев.

Съединени американски щати и западните съдружници работят старателно по останалите активи, замразени другаде. Разработването на пътна карта, ръководено от Съединени американски щати, може да се реализира даже преди втората годишнина от пълномащабното навлизане в средата на февруари, написа CNN.

В последна сметка обаче може да се окаже, че самият украински народ ще би трябвало да попречи на Путин да реализира задачата си за цялостно заличаване на украинската държавност. Когато слушам, че през 2023 година Украйна ще утрои вътрешното си военно произвеждане и ще сътвори съвременни безпилотни самолети като че ли от въздуха, това ми дава вяра, че със или без засилена западна помощ Украйна ще победи Русия, написа коментаторът на CNN Майкъл Бочуркив.

Всеки път, когато това ми се коства далечна фикция, се пробвам да си напомня какво ми сподели депутатът и началник на партията " Голос " Кира Рудик, чиято киевска квартира на 2 януари пострада съществено от съветска офанзива, пише Бочуркив.

" Видях толкоз доста обич и поддръжка, както и хора, които работят дружно, на което нормално не съм очевидец. Затова всякога, когато някой каже, че сме изтощени - несъмнено, че войната те изтощава ".

" Но имаме ли сили да се борим повече и да застанем един до различен? Абсолютно да. "

Бележка на редактора: Майкъл Бочуркив (@WorldAffairsPro) е анализатор по световни въпроси. Той е старши помощник в Атлантическия съвет и някогашен представител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Той е постоянен помощник на CNN Opinion. Мненията, изразени в този коментар, са негови лични.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР