На 6-ти февруари 1958 г. 23 души, сред които осем

...
На 6-ти февруари 1958 г. 23 души, сред които осем
Коментари Харесай

6 февруари 1958 г. Катастрофата в Мюнхен

На 6-ти февруари 1958 година 23 души, измежду които осем футболисти на „ Манчестър юнайтед”, осем публицисти, четирима пасажери и трима от управлението на именития клуб умират в самолетна злополука.

Роджър Бърн (28), Еди Колман (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уелън (22) и Дънкан Едуардс (21) всичките умират, дружно с клубния секретар Уолтър Крикмер, треньора Томи Къри и наставника Бърт Уолей.

Милиони почитатели на „ Манчестър юнайтед” носят в себе си болката от нещастието край летището в Мюнхен.

Осем публицисти също намират гибелта си в самолетната злополука - Алф Кларк, Том Джаксън, Дон Дейвис, Джордж Фелоус, Арчи Ледбрък, Ерик Томпсън, Хенри Роуз, и Франк Суифт, който е някогашен състезател на „ Манчестър сити”. Самолетният капитан Кен Реймънт е измежду починалите, както и приятеля на сър Мат - Уили Сатиноф, който е единственият почитател на борда.

В първи четвъртфинал за КЕШ „ Манчестър юнайтед” побеждава Цървена звезда с 2:1. В Белград англичаните стигат до 3:3. На връщане от Белград самолетът „ Лорд Бъгли " с футболистите на Юнайтед каца в Мюнхен, с цел да зареди с керосин.

Сняг вали на парцали, само че играчите не могат да преспят в Мюнхен поради стратегия, направена от британската футболна асоциация, съгласно която мачове не могат да се отсрочват. Самолетът прави два опита да излети, само че пистата е скъсена поради навалелия сняг и не може да набере нужната скорост.

В последна сметка самолетът потегля с един разпален мотор, само че се плъзга по пистата. Самолетът се забива в необитаема къща. Част от перките и опашката се разхвърчат встрани.

Вратарят на тима – Хари Грег се трансформира в воин. Успява да измъкне от пламтящия аероплан Боби Чарлтън и Денис Вайълет. След това се втурва да извади 22 месечната Венона, а около нея и майка и Вера Лукич.

Хиляди хора вършат опашка пред ковчезите на починалите, а в една немска клиника оживелият управител на отбора по това време Мат Бъзби се бори за живота си. Неговият асистент Джими Мърфи му споделя „ Ти си предназначен да вееш нашето клубно знаме високо ".

Бъзби взема решение да направи нов тим с младоците Джордж Бест и Денис Лоу. Десет години по-късно през 1968 година Манчестър Юнайтед става европейски клубен първенец. Мигът, в който взима купата в ръцете си, Бъзби поглежда към небето, разплаква се и споделя: „ Тази купа е за вас ". Тимът става прочут като "Бебетата на Бъзби ".

Днес на митичното оборудване „ Олд Трафорд ", на външната западна естрада има паметна плоча с имената на починалите, а специфичен часовник пред стадиона е спрял стрелките си тутакси на злополуката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР