На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски,

...
На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски,
Коментари Харесай

Празник е! Чудни имена имат повод да почерпят днес

На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски.
Павел Солунянин, архиепископ Константинополски /Цариградски/, бил от жертвите на оня ужас, посредством който гибелната Ариева разкол дълго разтърсвала православната Църква.
Няколко пъти се възкачвал Павел на патриаршеския трон и няколко пъти бил свалян от него според от това, кое въздействие преобладавало в кръвопролитната битка сред арианите и православните. Той постоянно еднообразно показвал себе си хладнокръвен изповедник и дирек на православието.
Император Констанций го изпратил на изгнание в малоазийската област Кападокия, в град Кукуз. Там Павел бил удушен със личния му омофор /покривало/.
Това станало в 350 година В 381 година мощите му са пренесени в Цариград, а оттова - във Венеция, където се намират до ден сегашен.
Света Клавдия Прокула е брачната половинка на Пилат Понтийски. Според Евангелието, тя незабавно повярвала в Христос и упрекнала мъжа си, че е осъдил почтен на гибел. В гръцката, коптската и етиопската православна черква паметта и се уважава на 27 октомври по Юлианския календар.
Свети Лука произхождал от сицилийския град Тавромения. Още в младите си години той с старание посещавал Божиите църкви и бил освен слушател, само че и реализатор на Божествените Писания. И когато родителите му решили да му намерят жена, една нощ той излязъл от вкъщи си и отишъл в необитаема пустиня. След като прекарал 14 дни в пост, свети Лука се удостоил с божествено и ангелско посещаване. Накрая отишъл в една обител, където приел монашество и се предал на недопечен постнически живот: вкусвал по малко самун и вода през три или четири дни и съвсем не спял. Така живял в продължение на година и половина. После, дружно с още един духовник, се уединил на планината Етна, където се подвизавал, хранейки се единствено с тревите, които растели в тази планина. Малко почивал, малко спял. През цялото време носел единствено една дреха и ходел необут. Той си сложил като предписание да не излиза от килията си, до момента в който не изчете целия Псалтир. Според откровението, което получил, той отишъл на едно място, където събрал 12 монаси и с огромно усърдие устроил техния живот. Заради това преподобният отпътувал във Византия, където се срещнал с устройството на монашеските общежития. Оттук той отпътувал за Коринт, където, откакто претърпял в една обител не повече от седем месеца, спокойно умрял в Господа.
На 6 ноември се празнува и празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица: „ Всех скорбящих наслада “ /„ Радост за всички скърбящи “/.
Значението на иконата е подсилване във вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е на всички места,където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на разтуха и небесна наслада.
Имен ден имат всички, носещи имената Павел , Павлина , Павлета , Клавдия и Лука .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР