На 6 декември Православната църква чества свети Николай Чудотворец. Народът

...
На 6 декември Православната църква чества свети Николай Чудотворец. Народът
Коментари Харесай

Никулден е. Празнуват имениците, моряците и банкерите


На 6 декември Православната черква празнува свети Николай Чудотворец. Народът назовава празника Никулден. Св. Николай е настойник на моретата, езерата и реките, на моряците и риболовците, на и рода.

Той се е родил през 280 година в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел присъединяване в Първия космополитен Никейски църковен събор. Умира през 325 година Името му се слави с осъществените от него чудеса при спасяването на кораби и моряци от крах в морето.

Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Според националните поверия точно Свети Никола – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима идва точно след 6 декември.

Имен ден честват Николай, Никола, Николета, Николина и техните производни. Освен моряците и риболовците за собствен празник го одобряват банкерите и търговците. Светецът е настойник на Бургас и днешният ден е почивен за града.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се подвига през целия ден. „ вари, пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава ”, споделя националната приказка.

На Никулден на трапезата наложително се поставя риба, най-често шаран, пълнен с орехи. Легенда споделя, че един път, когато светецът плувал с лодка в морето, излезлите мощни талази и пробили дъното ѝ. Св. Николай бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така избавил от удавяне хората в лодката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР