На 6 август 2019 г. се навършват 74 години от

...
На 6 август 2019 г. се навършват 74 години от
Коментари Харесай

Ден на милосърдието в Национален музей `Земята и хората`

На 6 август 2019 година се навършват 74 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. По този мотив на 6 август в зала „ Гигантски кристали “ на Националния музей „ Земята и хората “- София ще бъде експониран „ Камъкът от Хирошима ”. Камъкът е част от церемонията за отбелязване на тази тъжна годишнина, като знак на съчувствие и съпричастност към жертвите от гр. Хирошима и гр. Нагасаки.

„ Камъкът от Хирошима ” е гранитен пай от уличната настилка в гр. Хирошима, който на 6 август 1945 година е бил наоколо до епицентъра на атомния гърмеж. По-късно 188 сходни къса от настилката са демонтирани, а върху всеки един е направен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

През 1991 година по самодейност на интернационалната асоциация „ Камък за мир “ тези каменни парчета – оживели очевидци на атомния апокалипсис - са изпратени до водачите на 188 страни в света, като олицетворение на вярата за мир на цялото човечество.

Българският „ Камък от Хирошима “ е предаден в музея „ Земята и хората “ през 1997 година от президента на Република България с уговорката „ Денят на милосърдието “ да бъде отбелязван по подобаващ метод. Тази година отбелязването на датата се организира за 22 следващ път.

Възпоменателната гала съставлява освен поклонение пред многочислените жертви, само че и битка против забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори още веднъж.

„ Денят на милосърдието “ 2019 година ще се организира на 6 август (понеделник) от 10.00 до 18.00 часа в зала „ Гигантски кристали “ на музея и включва:

• Поднасяне на цветя пред „ Камъка от Хирошима “ (цял ден);
• Написване на персонални послания за мир върху специфична бланка (цял ден);
• Концерт на Юске Хосака (Япония) – пиано – от 11.00 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР