На 6 април православната църква почита един от авторите на

...
На 6 април православната църква почита един от авторите на
Коментари Харесай

Днес почитаме Свети Методий Славянобългарски

На 6 април православната черква уважава един от създателите на славянската писменост – свети Методий Славянобългарски. Освен хората с името Методий, през днешния ден честват и всички, които носят името Страхил.

Името Страхил е славянско и значи заповедник на мира, а в предишното родителите са избирали това име за децата си с вярата, че те ще израстат мощни и храбри.

На днешния ден православните християни се прекланят пред Методий, един от славянските братя, основали глаголицата. Методий е по-големият брат на Константин Философ, приел името Кирил, откакто става духовник.

От ранните си години Методий избира военното занятие и служи на византийския император. Един ден обаче декларира, че е получил Божие предопределение и напуща длъжността си.

Оттегля се от управителния пост и заживява в манастир на планината Олимп. Там се среща с християнската религия и приема монашенско звание.

По-късно към него се причислява и по-малкият му брат Константин и двамата дружно стартират да популяризират и пазят православното християнство.

Заради мисионерската си активност са хванати и са хвърлени в тюрма с обвиняването, че клеветят името на локален княз. Но две години по-късно са освободени от папа Йоан VIII.

Свети Методий умира на 6 април 885 година и е заровен във Велеград. Неговата памет се уважава и на 11 май дружно с брат му Кирил.

Вижте още по кое време почитаме братята Кирил и Методий.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР