На 58 години днес почина писателят Алек Попов - автор

...
На 58 години днес почина писателят Алек Попов - автор
Коментари Харесай

Почина писателят Алек Попов - автор на ''Мисия Лондон''

На 58 години през днешния ден умря писателят Алек Попов - създател на паметния разказ " Мисия Лондон ". Трагичната новина оповестиха от Българската академия на науките, където Попов бе член-кореспондент.
 
" Той беше един от най-оригиналните и надарени модерни български белетристи. До последния си мирис се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и посредством творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна книжовност ", пишат от Академията.
Многократно в разнообразни свои изявленията и беседи той заявяваше, че е публицист, който цялостен живот се труди на " равнищата на езика ". Затова и неговия главен инструмент е точно българският език. Алек Попов се интересуваше доста от развиването на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му дарба да показва и изобразява съответните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по грациозен метод това и предизвикваха у четящия човек предпочитание за размисъл, за разговор, а от време на време и за дискусия. Но нали таман в полемиката и в разногласието се ражда истината?
Книгите на Алек Попов се радваха на забележителен читателски интерес. Неслучайно някои от тях имаха редица преиздания, какъвто да вземем за пример е казусът със сатиричния му разказ " Мисия Лондон ". Но дано тук прибавим и други знакови негови белетристични произведения като " Черната кутия ", " Мисия Туран ", " Митология на прехода ", " Спътник на радикалния мъдрец ", " Телесни бурени " и така нататък В тях създателят демонстрираше умеенето си за предпазлив психически разбор на своите герои, гения си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на описа, новелата или романа. И на първо място да реализира впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано освен в сюжета, само че и в езиковата фактура на творбата, напомнят пот Българска академия на науките.
 
Алек Попов е роден на 16 януари 1966 година в София. Завършва Националната гимназия за антични езици и култури " Константин Кирил Философ " и българска лингвистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Работил е като редактор, организатор в Националния книжовен музей и посланик (аташе по културата в българското посолство в Лондон).Директор е на Дома на детската книга в София и основен редактор на списание " Родна тирада ". На 22 октомври 2012 година Алек Попов е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление " Творци на изкуството ".
 
Разказите и есетата му са преведени на маджарски, сръбски, чешки, полски, словенски, датски, британски, немски, френски, турски, албански език. Носител е на премиите " Райко Алексиев ", " Чудомир ", " Прозарт ", " Елиас Канети ", " Хеликон ", " Павел Вежинов " и други
 
Поклон пред паметта му!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР