На 5 юни групите Мерудия, Van Cock, и The Crew,

...
На 5 юни групите Мерудия, Van Cock, и The Crew,
Коментари Харесай

Проектът „Черно море, свободно от пластмаса“, стартира с мащабен концерт

На 5 юни групите Мерудия, Van Cock, и The Crew,  ще изнесат благотворителен концерт в клуб Маймунарника (Борисова Градина, София), за ориентиране на публичното внимание върху замърсяването на Черно море с пластмасови боклуци и привличането на съидейници в идеята за почистването му и понижаване на човешкия отпечатък върху морската вода.  

Едни от най-обичаните имена на родната различна музикална сцена откликнаха на апела да се включат в събитието непринудено, откакто застанаха зад идеята „ Черно море, свободно от пластмаса “, инициирана от сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, добре познати измежду почитателите на родното Черноморие със своето сърф учебно заведение Akasha.

Вижте формалното фейсбук събитие

Преди няколко месеца двамата запалянковци , дружно с продуцента Атанас Куцев ( Remove, Remove Productions) , показаха дълготраен план за справяне с казуса с пластмасата, предизвикани от ежедневния си допир с морето, трансформирало се за тях в дом и метод на живот, през дългите години професионално упражняване на уиндсърф.

„ Замърсяването на водните басейни е проблем, който визира нашето битие. Вярваме , че е наш общ дълг да пазиме морето и здравето си и тъкмо заради тази причина идеята, зад която заставамe: ЧЕРНО МОРЕ, СВОБОДНО ОТ ПЛАСТМАСА “, изяснява мотивацията си Илияна, съосновател на сърф учебно заведение Akasha .

С вход от 10 лева, който е минимално подаяние от всеки клиент,  концертът дава начало на огромната благотворителна самодейност PLASTIC FREE BLACK SEA, чиято цел е набиране на средства за покриване на първоначални разноски по осведомителна акция за предварителна защита на потребление на пластмасови артикули за еднократна приложимост. Главни цели на акцията също са създаване на привички за консумация на био разградими битови артикули, преизползването и преработването им. Инфо акцията, дружно със серия от почиствания на българските плажове, е залегнала като първа стъпка в плана.

Втората стъпка за представянето на цялостната картина със замърсяването на водите на Черно море, е снемането на проби от водата по цялото продължение на българското Черноморие. Кулминацията на плана през тази година ще бъде WIND2WIN Challenge – първото предизвикателство за скоростно прекосяване на черноморското крайбрежие с уиндсърф сред с. Дуранкулак и с. Резово, което Илияна Стоилова и Йоан Колев подхващат през септември.

По време на предизвикването се планува да бъде сниман и документален филм, който  ще наблюдава цялото премеждие WIND2WIN и проблематиката, която то визира – замърсяването на българските черноморски води с пластмаса. Филмът ще следи процеса, през който сърфистите би трябвало да преминат, с цел да се приготвят за предизвикването, както и пътя към осъзнаването на мащаба на екологичните проблеми по Черноморието.

За реализиране на  този упорит, само че заслужаващ напъните си обществен план, Илияна и Йоан към този момент съумяха да привлекат сериозен екип от специалисти в разнообразни области, които ще оказват помощ при почистванията (Surfrider Foundation Sofia), цялостна съгласуваност и логистика на предизвикването (ветроходецът Явор Колев), пробовземането и разбор на пробите (морският еколог Димитър Беров от ИБЕИ-БАН, морският биолог Велизара Стоилова), снимането на документалния филм (продуцентска компания Remove Remove Prod.), графично оформление (дизайнерът Мая Иванова) и сполучливото осъществяване на осведомителната акция (комуникационна компания Go Marvel Creative Solutions). 

За цялостно застраховане на всички звена по плана обаче към момента са нужни съществени средства, за които екипа на WIND2WIN Challenge  търсят финансови сътрудници, спонсори и донори. За задачата към този момент е стартирана IndieGoGo акция , чиято цел е да набере средства за дейно осъществяване на плана, тъй че да даде най-хубави резултати. Всички, които припознават идеята за Черно море без пластмаса могат да дарят на следния адрес:

https://www.indiegogo.com/projects/plastic-free-black-sea-sports#/

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР