На 5 януари 1933 г. започва строежът на един от

...
На 5 януари 1933 г. започва строежът на един от
Коментари Харесай

5 януари 1933 г. – Започва строежът на моста Голдън гейт

На 5 януари 1933 година стартира градежът на един от знаците на Америка и най-много на тихоокеанското й крайбрежие – моста Голдън гейт в Сан Франциско.

До построяването му протокът Голдън гейт, свързващ залива на Сан Франциско с Тихия океан, се пресича с фериботи. За пръв път концепцията за моста е издигната от инженера Джеймс Уилкинс, а името му е обещано от инженера на града М. М. О`Шонеси. Самата конструкция е проектирана от Джоузеф Строс, изтъкнат мостостроител, създател на над 400 уреди, множеството от които обаче са по-малки и ситуирани над сушата. Той стартира да тръби за потребността от сходен мост още през 1921 година и му би трябвало над десетилетие, с цел да набере нужната поддръжка за започване на градежа. При дизайна и точните математически пропорции на оборудването му оказват помощ архитектът Ървинг Мороу и инженерите Чарлс Елис и Лиън Мойсееф. Проектът набира скорост, когато е подсилен от полк. Хърбърт Дийкин от името на министерството на защитата.

След основаването на особено сдружение по градежа на моста през 1928 година стартира набирането на средства и през 1930 година е насъбран първичен капитал от 35 млн. $. Строежът стартира през 1933 година и приключва през април 1937 година, а на 27 май е отворен за пешеходци. На идващия ден на специфична гала по пладне оборудването е отворено и за моторни транспортни средства. По време на градежа му загиват  11 служащи, а други 19 са избавени от опънатите в близост мрежи. През цялото си битие мостът четири пъти е затварян заради бурни ветрове – през 1951 година, 1982 година, 1983 година и 1996 година Централната част на оборудването е най-дългата висяща такава до 1964 година, когато е издигнат мостът Веразано - Нероус в Ню Йорк. Голдън гейт разполага с шест ленти за придвижване и тротоари от двете страни. Ежедневно е прекосяван от над 100 000 автомобила. Според формалната статистика до момента, скачайки от моста, са се самоубили към 1300 души.

 

Obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|
  • Източник: petel.bg

    СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР