На 5 септември в Ню Йорк се откри 78-ата сесия

...
На 5 септември в Ню Йорк се откри 78-ата сесия
Коментари Харесай

Измененията са неизбежни. Как украинският конфликт трансформира ООН

На 5 септември в Ню Йорк се откри 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Освен на наболелите интернационалните въпроси ще се обърне внимание и на преразглеждането на самата конструкция на Организация на обединените нации. Но световните играчи се разграничават доста в метода си към вероятните промени.

Дългогодишна полемика

Един от препъни-камъните е Съветът за сигурност (СС) на петнадесет страни. Десет непостоянни члена: ротират се на всеки две години, с цел да се поддържа баланс и да се показват съразмерно разнообразни райони. Англия, Китай, Русия, Съединени американски щати и Франция – непрекъснати, с право на несъгласие.

Съветът за сигурност се разисква от най-малко двадесет години. Но нещата по този начин и не стигнаха до разширението му или премахването на правото на несъгласие.

Сега този въпрос стана още по-остър. Съединени американски щати и Европейски Съюз приканват Русия да бъде оттеглена от непрекъснатото участие. Но на публично равнище същите американци признаха: механически това е просто невероятно. Дори хипотетично ще е нужен консенсус и Москва няма да работи против себе си.

Затова в този момент се разчита на ограничение на правото на несъгласие. През април предходната година Общото заседание (ОС) утвърди по този начин наречената Лихтенщайнска самодейност, задължаваща страна, наложила несъгласие на всяко решение на Съвета за сигурност, да даде съответните обосновки в границите на 10 дни по искане на Оценка за съвместимост. Това, съгласно Организация на обединените нации, би трябвало да отбрани против безразборното потребление на правото на несъгласие. Процедурата е употребена към този момент четири пъти.

Противоречиви упования

Това не реши проблемите. Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя неотдавна уточни: „ Някои от непрекъснатите членове на Съвета бързат да подлагат на критика правото на несъгласие, като непретенциозно премълчават обстоятелството, че не се нуждаят от това несъгласие, защото имат осем гласа в джоба си и всъщност употребяват прикрито несъгласие, без да прибягват до същинското. "

Наистина там Западът има числено преимущество. И желае да го укрепи, като добави проамериканските Япония и Германия към непрекъснатата „ петица “. Небензя възразява: На Съвета за сигурност „ не му е належащо да се уголемява посредством прибавяне на нови западни единомислещи членове “.

Има и други претенденти. По-специално Бразилия и Индия, чието значение за света несъмнено е не по-малко от френското или английското. И двете страни са сътрудници на Русия от БРИКС, а Съединени американски щати, най-малко на думи, поддържат присъединението им.

Руската експертна общественост позволява концепцията за „ размиване на ветото “. Тоест основаване на обстановка, в която една страна не е задоволителна, с цел да блокира обещано решение, както е в този момент. Тогава е по-трудно да се планува съотношението на силите.

Мудна промяна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш сподели: „ Имаме потребност от промяна на Съвета за сигурност, тъй че Африка най-сетне да има най-малко едно непрекъснато място там. “ Но не посочи по кое време това ще стане допустимо.

През юли той разгласява къса студия от 40 страници „ Нов дневен ред за мир “, в която очерта личните си възгледи. Както отбелязва Мая Унгар, началник на плана на Организация на обединените нации към Международната спешна група (Брюксел), генералният секретар „ подхожда внимателно към тематиката “. „ Тази нерешителност отразява дългогодишните разделения – даже в границите на фракции, които споделят позиции в Общото заседание. Напредването на единната позиция по отношение на промяната на Съвета рискува да провали дебата по по-належащи въпроси и да разстрои другите фракции, чиято поддръжка е от решаващо значение за промяната, която в действителност се е случила “, акцентира анализаторът.

Що се отнася до Африка, самодейността на Гутереш „ най-малко едно място “ е от дълго време закъсняла.. Африканците имат най-голямото районно посланичество в Организация на обединените нации - 54 страни. Те желаят по едно и също време две места за непрекъснати членове. И разчитат на поддръжката на Китай и Русия. Западът, естествено, удря спирачки.

Голямото незнайно в конкуренцията за място в Съвета за сигурност е Турция. Анкара има намерение да повдигне въпроса за себе си на актуалната сесия. Тук, от една страна, има съюзнически връзки със Съединени американски щати и Европейски Съюз посредством НАТО. От друга страна, самостоятелност във външната политика и тесни връзки с Русия. Затова реакцията на Запада е непредсказуема.

Основните съвещания на 78-ата сесия на Общото заседание ще продължат съвсем през целия месец септември. През втората половина на месеца в коридорите на Организация на обединените нации ще се организира Седмицата на високо ниво, на която се чакат държавни и държавни ръководители. Ако до тогава Оценка за съвместимост не съгласува контурите на промяната, това очевидно ще се разисква там. Но надали ще се спогодят за нещо.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР