На 5 септември можем да си спомним за Фреди Меркюри

...
На 5 септември можем да си спомним за Фреди Меркюри
Коментари Харесай

Фреди Меркюри остава в сърцата ни като един от най-великите рок изпълнители

На 5 септември можем да си спомним за Фреди Меркюри (Freddie Mercury) - английският рок-музикант, един от главните композитори на рок групата "Куин " и неин фронтмен.

Фреди е роден през 1946 година в град Стоун Таун в Занзибар (тогава колония на Англия, в този момент част от Танзания) с името Фарук Булсара (Farrokh Bulsara). През 1959 година фамилията му се реалокира в Англия. Без да получи утвърждение от родителите си, Фреди постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри употребява при основаването на герба на групата "Куин ".

Един от обичаните му реализатори е Лайза Минели. Веднъж той изяснява това по този начин: "Едно от най-ранните ми въздействия пристигна от "Кабаре ". Изключително доста боготворя Лайза Минели и най-много методът, по който предава музиката си, неспирната й сила ".

Негов състудент среща Меркюри с музикантите от малко известната тогава група "Смайл " - Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането й тримата - Меркюри, Мей и Тейлър, основават "Куин ". Фреди е този, който предлага името. Първият им концерт е на 27 юни 1970 година, към момента под името "Смайл ". Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се причисли Джон Дийкън през юли 1971 година.

Стилът на "Куин " непрестанно се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди e ослепителен пианист и държанието му на сцената заразява всички.

Фреди Меркюри умира от пневмония и затруднения, провокирани от СПИН на 24 ноември 1991 година на 45 години в Лондон.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва да ни впечатлява и след гибелта му. През 1995 година е публикуван албумът Made in Heaven ( "Създаден в парадайса "). Той съдържа неиздадени студийни записи и импровизации на музиканта и остава отпред на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.

В началото на 80-те години "Куин " съумяват да избегнат разпад на групата, а Фреди приказва за креативна рецесия. Останалите музиканти вземат решение да не лимитират безстопанствен гений и от този момент всеки от групата е свободен да извършва свои солови планове без комерсиален интерес за останалите. От този интервал и по-късно са няколко самостоятелни солови и дуетни албума на Фреди Меркюри, както на Брайън Мей и Роджър Тейлър.

Извън сцената Меркюри е доста по-срамежлив и спокоен. Не обича да дава изявленията. Харчи над 4 милиона паунда за празненство, във връзка собствен рожден ден. Организираните от него празненства се помнят със своята помпозност, величие и необузданост. А 39-ят рожден ден е увековечен в клипа от песента bdquo;Living on my ownldquo;.

Маниак на тематика котки - Фреди е имал общо осем, най-вече персийска порода.

По мотив 65 години от рождението на звездата на 5 септември 2011 година, посредством приложението си Гугъл Doodle, търсачката посвещава на великия артист анимационен клип на песента Don't Stop Me Now.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР