На 5 октомври започва ремонтът на първите 12 км от

...
На 5 октомври започва ремонтът на първите 12 км от
Коментари Харесай

В понеделник започва ремонтът на АМ „Тракия“ между Оризово и Стара Загора

На 5 октомври стартира ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „ Тракия “ в платното за Бургас от общо 52 км, които ще бъдат актуализирани поетапно. Първите 12 км са от пътен възел „ Белозем “ до пътен възел „ Оризово “ /от 156-ти до 168-ми км/. Това заяви в ефира на " Нова телевизия " инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Ремонтните действия в 12-километровата права са по-леки спрямо тези, които би трябвало да се създадат в останалите 40 км - сред Оризово и Стара Загора. Предвижда се ремонтът на 12-те км да завърши в края на октомври - началото на ноември, изясни инж. Досев. Ако времето разреши по-късно строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия сектор, в който ремонтът ще е по-сложен и ще отнеме по-дълго време. По време на строителните работи трафикът ще минава в двете посоки в платното за София. Когато приключи ремонтът на платното за Бургас, през идната година ще се ремонтира и платното за столицата.

Строителните действия ще бъдат изпълнени от сдружението „ Автомагистрали “, с което Агенция „ Пътна инфраструктура “ има подписан контракт по Закон за обществените поръчки за поддържане на автомагистрала „ Тракия “, изясни инж. Досев. Той уточни, че прогнозната стойност от 89 млн. лева на ремонта на платното за Бургас е на база пазарните цени на материалите и труда. Не е правилно да се съпоставя цената на ремонта със цената на построяването на този сектор, каквито тълкования и внушения се вършат, защото той е издигнат преди повече от десетилетия, добави инж. Досев. 40-километровата права сред Оризово и Стара Загора е приключена през 2007 година, а останалите 12 км са въведени в употреба поетапно през 1995 година и 2000 година, което е преди 20-25 години. Този сектор е строен, когато цените са били разнообразни, а и цените на труда са увеличени над два пъти.

По мотив положението на Аспаруховия мост във Варна инж. Досев уточни, че с цел да се отхвърлят всевъзможни подозрения и спекулации е предоставено правенето на самостоятелна експертиза за здравината на структурата на оборудването и сега се прави ревизия на терен. Тя се прави от външни специалисти и преподаватели от Университета за архитектура, строителство и геодезия и от Висшето строително учебно заведение „ Любен Каравелов “. Очакваме идната седмица да излязат с отчет и умозаключение за положението на структурата на оборудването, уточни инж. Досев. Той подсети, че през предходната година е правено проучване от Института по пътища и мостове към АПИ и заключението е, че той не е градивно рисков и на този стадий няма причина за терзание за здравината на оборудването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР