На 5 октомври е празникът на град Банско. И тази

...
На 5 октомври е празникът на град Банско. И тази
Коментари Харесай

На 5 октомври е празникът на град Банско

На 5 октомври е празникът на град Банско. И тази година Банско отбелязва своя празник с богата стратегия. Общината е провела доста събития, които не престават цяла седмица.

Банско е първото населено място от Пиринския край, което получава своята самостоятелност от турската власт. То се освобождава единствено, като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният стихотворец Пейо Яворов с трогателно слово в църквата "Св. Троица " афишира свободата.

По мемоари на Кочо Молеров, Пейо Яворов не приказва с възторг, а безшумно и приглушено, само че след думите му "Долу фесовете. Вече сте свободни ", цялата черква се изпълва с ридания за всичките страдания и жертви, за спотаяваните сълзи през всичките тези епохи.

Интересно е по какъв начин историята се завърта още веднъж и още веднъж. В основаната еуфория един от четниците взема камък и стартира да кърти полумесеца, издялан на южния вход на храма, само че е възпрян от натрупалите се хора с думите: "Недей, това е история ".



На 8 октомври се взема решение Банско да бъде разгласен за град и околийски център .

Темата разяснява в “Нашият ден “ Ирина Никулчина , гражданин на Банско и бронзова медалистка от Олимпийските игри в Солт Лейк Сити през 2002 година.

“Днес е доста огромен празник на Банско. Стават 109 години от Освобождението на града. Ще има стратегия, обвързвана с честванията.

Започва се с тържествена Тържествена Света литургия в църквата “Св. Троица “. Ще се поставят цветя и венци на паметниците и паметните плочи в общината. Ще има възпоменание пред Паметник “Банско помни своите герои “. Ще бъде включена в програмата и откриването на изложбата “Пътуване във времето “ през погледа на художника-изследовател Краси Тодоров.

Събитията в учебните заведения ще бъдат доста забавни. При децата са проведени уроци по родолюбие, с цел да се срещнат с историята на града. Много от тях ще бъдат заети със спортни празници..

Всеки ще означи празника по някакъв метод. Важно е да дадем заслуженото на хората, които са ни освободили. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР