На 5 октомври 2019 година в зала 1 на НДК

...
На 5 октомври 2019 година в зала 1 на НДК
Коментари Харесай

Космическо шоу даде старт на CineLibri 2019 (СНИМКИ)

На 5 октомври 2019 година в зала 1 на НДК се състоя грандиозната гала по разкриване на петото издание на CineLibri.

Бляскав галактически пърформанс със специфичното присъединяване на Мила Роберт, Денис Попстоев и Георги Пеев придвижи феновете в „ Петото измерение ”, или в това духовно пространство, където срещата с творчеството на великите мозъци на човечеството неизбежно преобразява и води до нови открития.

„ Ако цитираме испанския мъдрец и есеист Хосе Ортега и Гасет, можем да се опрем на един смущаващо елементарен закон. Първо се пишат неща; след това – усещания; най-после – хрумвания. Но в случай че има магия, която трансформира и нещата, и чувствата, и концепциите в облици, то тази магия е киното. Киното е другото преобразяване на книгата. Онзи неин превод, който ни разрешава да я открием наново. И с други сетива. А измеренията, в които обитаваме тази година, са тези на духовността, която книгите и киното основават, толкоз необятна, че даже Александър декор Хумболт би се затруднил да я мери ”, сподели Жаклин Вагенщайн, създател и шеф на CineLibri, по случай откриването.

След церемонията феновете се любуваха на стилната историческа драма „ Офицер и разузнавач ” на режисьора Роман Полански.

Екранизацията на майсторския бестселър на Робърт Харис от 2013 година беше приета от рецензията като урок по основаване на исторически филм и завоюва овациите на публиката в зала 1.

Предстоят още 10 дни превъзходно кино по книги, филми за забележителни актьори, срещи с писатели, сценаристи и артисти от международна големина.

На 11 октомври от 18:00 ч. Рита Азеведо Гомес, сценарист и режисьор на кинематографичния шедьовър „ Португалката ”, ще го показа персонално в кино Люмиер Лидл.

На 12 октомври е отворената среща с публиката на Давид Лагеркранс, нашумелия шведски публицист, който продължи трилогията „ Милениум ” на Стиг Ларшон, а на 17 октомври у нас идва изтъкнатият израелски публицист А. Б. Йехошуа за българската премиера на романа и екранизацията „ Жената от Йерусалим ”.

На 13 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния замък на културата ще бъдат оповестени спечелилите от конкурсната стратегия на фестивала, която включва 11 извънредно мощни заглавия.

Престижното жури с ръководител Кристоф Ламбер ще разгласи тазгодишния лауреат на огромната премия за най-изкусна литературна акомодация и ще връчи почетната статуетка „ Синелибри ”, символизираща връзката сред книгите и седмото изкуство.

След тържествената гала, на която ще участват и останалите членове на журито, както и представители на посолствата и на всички значими културни институти у нас, феновете ще могат да видят най-новия филм с присъединяване на френската звезда Жулиет Бинош - „ Тази, която не съм ”.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи срещи са в продажба в съответните киносалони, на касите на EASYPAY и, в Casa Libri на ул. „ Цар Асен ” 64 и във фирмените книжарници на „ Колибри ” на ул. „ Иван Вазов ” 36 и във Френския културен институт на пл. „ Славейков ” 3. Можете да закупите билети и посредством.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР