На 5 май т. г. Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина

...
На 5 май т. г. Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС внасят законопроект с нескрити намерения за фашизиране на държавата

На 5 май т. година Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина Захариева, Красимир Вълчев, Радомир Чолаков и още няколко народни представители от ГЕРБ-СДС са внесли в деловодството на Народното събрание мракобесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен.

Чрез него те оферират на фасадите или на видно място във всички публични здания, в които се обитават държавни органи, териториалните им звена, органите на локално самоуправление, културни институции, просветителни центрове, учебни заведения и университети, да бъдат сложени надписи със следното наличие: " Комунистическият режим в България (09.09.1944-10.11.1989 г.) и активността на Българска комунистическа партия са оповестени за незаконни със закон, признат от 38-то Народно заседание ". Всички органи на държавната и локална власт, обществено правни, културни и просветителни институции, в т. ч. юридически и физически лица се задължават да подхващат дейности за унищожаване на всевъзможни знаци на комунизма, в т. ч. Българска комунистическа партия и нейните ръководители. При несъблюдение на наредбите на закона следва налагане на съществени санкции, като нарушаванията се откриват от петчленни комисии. Действията по осъществяване на Закона следва да се подхващат в едномесечен период от влизането му в действие.

От претекстовете към законопроекта се открива, че задачата на вносителите е " Да се разобличи и жигосах един път вечно незаконният комунистически режим и да се пресекат опитите за пробуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаването на младото потомство, което няма персонални усещания от него ". Тази цел демонстрира, че законопроектът е опит да бъде отклонено публичното мнение и да бъде прикрита очевадната истина, че 33 години след демократичните промени в страната ни - интервал, през който повече от десетилетие управляваше ГЕРБ, България е най-бедната и най-изостанала страна в Европа, чийто жители боледуват най-вече и умират най-млади. Социалните неравенства се усилват непрестанно до степен да имаме голям брой работещи небогати и мизерстващи пенсионери, а житейската и морална обърканост да обгръща в своето менгеме на безнадежност от ден на ден младежи.

В такава конюнктура депутатите от ГЕРБ са решили, че заклеймяването на интервала 1944-1989 година и " окончателното унищожаване на всички знаци и " творби на изкуството ", които носят характера на комунистическия режим в България " ще изведат страната от политическия и икономическия тупик, в който се намира. Тупик, в който точно те ни вкараха.

Политиката за втълпяване на боязън и ненавист стартира да се трансформира в запазена марка на някои от българските партии. Когато сегашното губи от сравнението му с предишното, стартират непрекъснато да те преследват сенките на комунизма. Тогава се постанова проява на изтощение, на безпринципност, стигаща до безумство.

Безумие, като това да концентрираш старания да демонтираш принудително паметта у хората, вместо да се бориш за справяне с политическата рецесия, а оттова с високите цени, с инфлацията, с бедността. Системните опити за замяна на историята посредством деформиране на обстоятелства и забрани, насърчават едно извънредно рисково модерно събитие, каквото е неонацизмът.

В това отношение Българска социалистическа партия има ясна позиция против деянията и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, призната в декларация на 50-тия си Конгрес.

Чрез нея Българска социалистическа партия ясно съобщи, че всевъзможни опити за проверка и изкривяване на историята, за отказване на военните закононарушения и закононарушенията против човечеството, осъществени от онази човеконенавистна идеология, са обречени.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен тъкмо в този миг, в това смутно политическо време е доказателство за изключителната значимост на предизвестието, отправено от Умберто Еко, че фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше обвързване е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявяване - всеки ден, във всяка част на света.

Ние прибавяме - и да го предотвратим непременно.

Това е отговорността на всеки жител и задължението на всеки общественик.

Затова призоваваме вносителите на отчета да го отдръпват, с цел да бъде съхранен така и така нежният публичен мир в страната.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР