На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Имен ден празнуват Добрин и Добромир, невестите се черпят с вино

На 5 февруари имен ден честват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри. На тази дата православната черква уважава паметта на Св. мъченица Агатия, от старогръцки името значи ”добра ”.
Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения против християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и гибел. Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята хубост, добродетел и благороден жанр. Родителите й оставили огромно благосъстояние, само че тя малко ценяла земните богатства.

Когато локалният шеф Квинтиан пратил бойци, тя умерено отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отхвърли от Христовата религия. Славата на мъченическата й гибел бързо се разнесла измежду вярващите и незабавно след нейната гибел християните построили черква над нейната гробница. Простата дреха, която тя нормално носела, била сложена на гроба й за спомен на нейното примирение.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет. Недалеч от града се намира вулканът Етна, който понякога бълва огън и гореща лава. Веднъж, когато ужасно изригване застрашавало града с крах, те взели дрехата на света Агатия и я държали против огъня. Бедата предходна и катанските поданици благодарили на светата мъченица за нейното покровителство. Това било в годишнината на нейната гибел.

Според националните поверия дамите честват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и мощни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, с цел да почетат съпрузите си.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР